"Moet ik met mijn beesten naar sociale woning?"

nieuws
"Ze gaan ze tot drie meter hoog zand opspuiten". Denise Vanderschueren uit de Evergemse wijk 't Zandeken die moet wijken voor het Kluizendok, wijst naar de polders die haar hoeve omringen. "Waar ik dan met mijn beesten naartoe moet, weet ik ook niet meer. Een sociale woning, laat me niet lachen", klinkt het verbitterd. Andere boeren die reeds vertrokken zijn, zeggen wel dat ze voldoende gecompenseerd werden.
20 juni 2006  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:33
"Ze gaan ze tot drie meter hoog zand opspuiten". Denise Vanderschueren uit de Evergemse wijk 't Zandeken, enkele kilometers ten noorden van Gent, wijst naar de polders die haar hoeve omringen. "Waar ik dan met mijn beesten naartoe moet, weet ik ook niet meer. Een sociale woning, laat me niet lachen", klinkt het in Het Laatste Nieuws.

In de achtertuin van Denise en André Vanderschueren liggen grote 'molshopen'. Archeologen graven er nog snel en met kleine schopjes naar sporen van Romeinse aanwezigheid. Na de zomer moeten ze inrukken. Dan komen de reuzengraafmachines en starten de grote baggerwerken. Wat nog rest van 't Zandeken zal dan langzaam maar zeker geprangd worden tussen twee metershoge muren van baggerspecie. In afwachting van de laatste onteigeningen - 'fase drie' zoals dat heet in ambtenarentaal.

De Vanderschuerens zijn zo'n gezin van wie de hofstede met kippen, koeien, paarden en schapen het etiket 'fase drie' opgekleefd kreeg. Denise Vanderschueren: "We weten nog altijd van niks. Niet wanneer we hier wegmoeten, niet hoeveel we voor onze eigendom zullen krijgen, laat staan waar we terechtkunnen. Want zolang je niet weet hoeveel je te besteden hebt, is het moeilijk kopen, hé. Ze willen ons in een sociale woning stoppen. Maar wat kunnen we daar gaan doen met onze beesten?"

Van de tientallen buren die al vertrokken zijn, werden de Vanderschuerens niet veel wijzer. "Boeren praten niet graag over geld. 'We hebben genoeg gekregen, zeggen ze. Tja, wat is dat?" Boer Antoine Van Waes, van wie het gros van de weilanden onder fase één van de onteigening viel, kent het antwoord: "Ze geven net genoeg om te stoppen. Maar zeker niet genoeg om voort te boeren. Ik ben 58 en er is hier toch geen opvolger, dus het is geen ramp. Voor jonge mensen die elders een nieuwe hoeve moeten opstarten, is het wél een drama".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek