nieuws

Milieubewuste siertelers krijgen extra steun

nieuws
Vlaams minister van Landbouw Yves Leterme heeft woensdag een ministerieel besluit goedgekeurd waarin een verhoogde ondersteuning is voorzien voor siertelers die hun verbruik aan gewasbescherming, meststoffen, energie en water willen verminderen door het te registreren en op te volgen. Dat kadert in zijn beleid om professionalisering te stimuleren binnen de randvoorwaarden voor milieuduurzaamheid.
30 november 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:31
Vlaams minister van Landbouw Yves Leterme heeft woensdag een ministerieel besluit goedgekeurd waarin een verhoogde ondersteuning is voorzien voor siertelers die hun verbruik aan gewasbescherming, meststoffen, energie en water willen verminderen door het te registreren en op te volgen. Dat kadert in zijn beleid om professionalisering te stimuleren binnen de randvoorwaarden voor milieuduurzaamheid. Tegelijk geeft de regeling impulsen om de doelstellingen te halen uit het Kyoto-protocol, de nitraatrichtlijn, de kaderrichtlijn water en pesticidenreductieplannen.

De bestaande subsidieregeling, die sinds 1999 bestond, bleek na evaluatie de telers onvoldoende aan te zetten om zich te verbinden tot reductie. De nieuwe maatregel wil niet alleen de sierteelt sterker stimuleren om haar milieubelasting te verminderen. Ze legt de telers nu ook op de gebruikte gewasbeschermingsmiddelen te evalueren op basis van hun milieu-impact en niet langer op basis van de verbruikte hoeveelheden.

Vlaams minister Leterme besliste na het akkoord van Europa de steun per ha te differentiëren volgens de intensiteit van de teelt. Een deelnemend bedrijf kan voor teelten onder glas of plastiek 900 euro per hectare ontvangen. Voor intensieve teelten in open lucht bedraagt de steun 450 euro per hechtare en voor extensieve teelten in open lucht kan men 75 euro per hectare krijgen.

Zo worden de deelsectoren op een evenwichtige manier behandeld en krijgt de sierteeltsector in zijn geheel een extra stimulans naar verminderd middelengebruik. In Vlaanderen zorgt de vzw Vlaams Milieuplan Sierteelt (VMS) voor bijstand bij de registratie en de evaluatie van de cijfers en voor praktische hulp op bedrijfsniveau bij de opmaak van reductieplannen.

Het registratiesysteem omvat een geïndividualiseerd bedrijfsadvies om de milieu-impact te beperken. Door hun eigen bedrijfscijfers te vergelijken met de normen van hun teeltgroep kunnen de sierteeltbedrijven hun sterkten en zwakten op milieugebied detecteren en een beredeneerd verbeteringsplan opmaken. Een sierteler moet zich engageren om 5 jaar lang om de vier weken zijn verbruik en zijn vorderingen te meten. Hij is ook verplicht om zijn reductieplan uit te voeren, wil hij steun genieten.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek