nieuws

"Meer gemeenten kunnen plastic van boeren inzamelen"

nieuws
In het Antwerpse Essen zamelen de gemeentediensten sinds 1997 de diverse soorten plastic en folie in bij de plaatselijke landbouwers. Hoewel het systeem in de loop der jaren duurder is geworden, lanceren de boeren bij monde van melkveehouder Luc Van Wezel een oproep aan andere gemeenten om zelf ook te starten met het initatief. Opgeruimd staat netjes in het landschap en bovendien is het milieuvriendelijk, zo luidt het.
18 november 2004  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:29
In het Antwerpse Essen zamelen de gemeentediensten sinds 1997 de diverse soorten plastic en folie in bij de plaatselijke landbouwers. Hoewel het systeem in de loop der jaren duurder is geworden, lanceren de boeren bij monde van melkveehouder Luc Van Wezel een oproep aan andere gemeenten om zelf ook te starten met het initatief. Opgeruimd staat netjes in het landschap en bovendien is het milieuvriendelijk, zo vertelt hij aan Vilt.

Landbouwers hebben bij de uitoefening van hun activiteiten plastic nodig voor bijvoorbeeld het afdekken van teelten en het bewaren van groenvoeders en andere grondstoffen. Jaarlijks organiseert de gemeente Essen een inzamelactie. "Een aantal landbouwers beschouwden het vroeger niet als hun eerste zorg om alle plastic op te ruimen en te sorteren", vertelt Luc Van Wezel. "Maar het inzamelsysteem heeft voor de nodige sensibilisering gezorgd en dat is ook merkbaar in het landschap".

Dit jaar dreigde de inzameling te stokken omdat de gemeente moest uitkijken naar een nieuwe afvalverwerker voor de plastic. De milieuambtenaar en de schepen van landbouw hebben er samen met de boeren hun schouders onder gezet om het systeem te redden. Uiteindelijk werd in Nederland een nieuwe verwerker gevonden.

Per kg plastic zullen de Essense boeren in de toekomst wel 0,085 euro per kilo moeten betalen, een prijsstijging van zo'n 30 procent in vergelijking met het verleden. "Leuk is dat niet, maar als we daarmee een steentje kunnen bijdragen aan een duurzame landbouw dan hebben we dat ervoor over. In Essen wordt zonder uitzondering alle plastic ingeleverd door de 100-tal boeren die de gemeente telt".

Bij de gemeentelijke inzameling brengen de boeren de plastic naar twee verzamelpunten. Daar wordt de gesorteerde plastic in een containerbak gedeponeerd die er geplaatst is door de gemeente. "Dat is milieuvriendelijker dan wanneer we met onze tractor in het containerpark alle plastic bij de rest van het afval gooien", zegt Van Wezel. "Eigenlijk zouden veel meer gemeenten er moeten over nadenken om een dergelijke plasticinzamelactie bij lokale landbouwers te organiseren".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek