Mechelse Veilingen met bang hartje 2006 tegemoet
nieuwsDoor het barslechte weer in het voorjaar waren heel wat groenten in het Europese zuiden verloren gegaan. "Zowat zeventig procent van de groenten die voor onze veilingklok komen, zijn bestemd voor deze zuiderse landen. Als daar dan de oogst nog faalt, dan gaan alle groentepoorten daar open. Daar hebben we tot zelfs eind augustus mee van kunnen profiteren", aldus Van Dessel.
Maar daarna kwam het schitterende najaarsweer. Het leek wel of aan de zomer van 2005 geen einde kwam, met temperaturen die tot eind oktober de twintig graden bereikten. Dat leidde tot een hoge groenteproductie en een goede kwaliteit. Een positief gegeven, maar de groenten zijn wel twee tot drie weken sneller oogstklaar dan in normale omstandigheden. En overproductie leidt altijd tot slechte tot zeer slechte prijzen voor de groenten.
"Onze omzetvoorsprong hebben we toen zien wegsmelten voor de zon. Voor sommige paprikatelers is het zelfs een rampjaar geworden", legt Van Dessel uit. Dat is ook te wijten aan de energieprijzen die in 2005 ongeziene hoogtes bereikten. De prijs van de zware stookolie noteerde in september maar liefst 78 procent hoger dan tijdens de maand januari vorig jaar. Maar ook de aardgasprijzen volgen dezelfde tendens.
"Twintig procent van onze 1.200 producenten stookt met aardgas, de anderen gebruiken nog stookolie. Die zware energiefactuur heeft velen de adem afgesneden. De stijging van de kosten weegt zwaar op de rendabiliteit. Heel de tuinbouwsector hoopt dan ook dat de groenteprijzen omhoog gaan en de energiekosten dalen", zegt communicatiemanager Bert Stas van de Mechelse Veilingen.
Het is voor de veilingdirectie bang afwachten wat 2006 gaat brengen. "Niet alleen de energiekost is schrikwekkend hoog. Bovendien stijgen de staalprijzen wereldwijd door de grote vraag uit China. Dat betekent voor de Vlaamse tuinders een belangrijke stijging van de kostprijs voor investeringen in machines en constructies. De veilingklok houdt daar geen rekening mee en de prijs wordt altijd bepaald door vraag en aanbod", aldus Stas.
Waar de Mechelse Veilingen voor 2006 dan hun hoop op stellen? De directie blijft de kwaliteit van de verkochte Flandria-groenten hoog in het vaandel houden. "Daar alleen kunnen we de zware Europese strijd mee blijven aangaan. Zowat 95 procent van de aanvoer van groenten draagt het Flandria-label. Om dat label te blijven promoten, investeren we ieder jaar twee miljoen euro. Het is de moeite, want we hebben het beste product van heel Europa", besluit Jos Van Dessel.