Mandelson niet mals voor landbouwgiganten
nieuwsHet is al een tijdje duidelijk dat de ministeriële conferentie van volgende maand in Hongkong niet het verhoopte ontwerp van vrijhandelsakkoord zal opleveren. Maandagavond plegen de Europese ministers van Handel overleg over de penibele staat van de besprekingen. Dinsdag komen de toponderhandelaars van de EU, de VS, Brazilië en India samen in Genève om te zien wat in Hongkong nog uit de brand kan gesleept worden.
"In Hongkong zullen zeker geen cijfers overeengekomen worden over de verlaging van de invoertarieven", zegt Mandelson. Hij wijt dit aan het getreuzel van de Amerikanen die pas in oktober over de brug kwamen met een landbouwvoorstel. "Daardoor raakten de landbouwbesprekingen niet tijdig gedeblokkeerd en bleef geen tijd meer over om te praten over industriële goederen, diensten, handelsregels en maatregelen voor de ontwikkelingslanden".
De kritiek dat de EU zijn boeren te veel beschermt, veegt Mandelson van tafel. "Hoe kan je een voorstel om handelsverstorende subsidies met 70 procent af te bouwen en de hoogste invoertarieven met 60 procent te verlagen, afdoen als onvoldoende? Ik weet het niet, tenzij het gaat om onderhandelingstactiek en politieke spelletjes. Daar hebben we te veel van gezien", kaatst de Britse onderhandelaar de bal terug.
Of de EU nu over de brug moet komen met nog meer toegevingen inzake landbouw? "Dat zou het huidige onevenwicht in de onderhandelingen bestendigen en het nog moeilijker maken om het resultaat te bereiken dat we willen". Volgens Mandelson verschuilen een aantal landen zich achter de EU omdat ze niks anders te bieden hebben. Daarmee komt ondermeer Brazilië in het vizier. "Ik had een goeie week geleden een discussie met de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken. Maar dat leverde geen voorstel op dat ik mee naar huis kon nemen".
Opmerkelijk is dat Mandelson als pleitbezorger van meer vrijhandel duidelijk stelt dat een vrije landbouwmarkt ronduit nefast zou zijn voor de ontwikkelingslanden. "Als Europa zijn invoertarieven verlaagt zoals de VS en Brazilië vragen, dan verdwijnt de helft tot twee derde van de landbouwhandel vanuit de ACP-landen naar de Europese Unie. Volgens mij is dat geen ontwikkelingsronde", klinkt het. Wel voegt Mandelson eraan toe dat arme landen meer vrijhandel nodig hebben om de onderlinge handel te bevorderen.
Tot slot geeft de commissaris ook de Fransen nog een veeg uit de pan. "Ik heb geen druk nodig om het onderhandelingsmandaat te eerbiedigen dat de lidstaten me gegeven hebben. Ik doe dat automatisch. De druk heeft één effect gehad: het heeft de indruk gewekt dat ons landbouwvoorstel minder waard is dan in werkelijkheid het geval is".