Limburgse fruittelers oogsten fraaie appels
nieuwsOf de oogst veel geld opbrengt, is nog onduidelijk. Tot begin deze week hoefden de telers niet te klagen over de prijs, maar die is intussen weer gezakt tot 30 cent per kilo. Een typisch fenomeen voor het begin van het seizoen, omdat er op dat ogenblik gewoon veel appels op de markt komen. Om te weten wat een oogst echt opbrengt, moet je de winst bekijken over een heel jaar, want appels gaan de koelcel in en worden dan beetje bij beetje verkocht.
De helft van de Limburgse appels zit in koelcellen van de veilingen, de andere helft bij particulieren. Die laatste koelcellen zijn volgens Jos Derwael van Bel'Export uit Borgloon nog niet leeg. "Het zuidelijk halfrond zat dit jaar met een zeer grote oogst en ze hebben dus massaal uitgevoerd. Op een bepaald moment konden ze in Antwerpen die appels niet eens lossen omdat er gewoonweg geen plaats meer was in de koelcellen. Die appels zijn nog niet op, bovendien heb je nog de restanten van vorig jaar. Dat alles maakt dat er nu veel appels samen op de markt zijn".
Jonagold domineert nog steeds het appelareaal, maar her en der zijn de telers toch al overgeschakeld op nieuwe rassen. Zoals André Nowicki die op greenstar hoopt. Hij heeft er 3 hectare van geplant en die zijn al veel belovend. "Over twee weken gaan we plukken. De bomen zitten nu in hun vierde jaar en het verschil met vorig jaar is groot. Toen hadden we 15.000 kilo appels, nu zullen er dat 40.000 zijn. De investering is zwaar, maar we hebben geen alternatief".
Voordeel van de greenstar is volgens de teler dat het een clubappel is. De club staat in voor de bomen en de markt. "We zullen dus geen overproductie krijgen zoals bij jonagold", luidt het. Greenstar is een krokante, wat zurige appel die de concurrentie aangaat met granny smith. "Maar het grote verschil is dat deze appel niet bruin kleurt als je hem opensnijdt. De toekomst zal uitwijzen of ik er goed aan heb gedaan om greenstar te zetten of niet. Voorlopig wil ik het ook bij deze 3 hectare houden".
Van greenstar wordt verwacht dat die op termijn 10 procent van onze appelmarkt inpikt. Het is een nicheproduct dat mikt op jongeren. Voor kanzi zijn de verwachtingen een pak hoger gespannen. "Die moet voor 30 à 35 procent van onze productie zorgen," zegt Jos Meesters van Veiling Haspengouw. "Van greenstar zal er dit jaar 600 ton in Limburg worden geplukt, van kanzi zo'n 250 ton. De greenstar-bomen zijn al een jaar of vijf zes oud en geven dus meer appels. De oudste kanzi-boom is drie jaar. De oogst van kanzi is dit jaar schitterend. De kleur, de smaak, alles is zeer goed. Kanzi is een harde appel die ook buiten de koelkast krokant blijft. De schil wordt ook niet vettig".
Lees ook: Interview: Eddy Leclere: "Fruitwereld staat voor ingrijpende veranderingen"