nieuws

Licht op groen voor verrijkte kooi

nieuws
De EU-lidstaten moeten tegen 2012 de legbatterijen vervangen door een alternatief systeem. Na jarenlang gebakkelei heeft de federale regering een KB goedgekeurd waarin de letterlijke omzetting van de richtlijn werd opgenomen. Kippenboeren kunnen daardoor eindelijk investeren in bijvoorbeeld een verrijkte kooi. Dat zei landbouwminister Leterme dinsdag in de landbouwcommissie van het Vlaams parlement op een vraag van Jos De Meyer (CD&V).
13 april 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:29
De EU-lidstaten moeten tegen 2012 de legbatterijen vervangen door een alternatief systeem. Na jarenlang gebakkelei heeft de federale regering een KB goedgekeurd waarin de letterlijke omzetting van de richtlijn werd opgenomen en die is intussen ook al goedgekeurd door de Vlaamse regering. Kippenboeren kunnen daardoor eindelijk investeren in bijvoorbeeld een verrijkte kooi. Dat antwoordde landbouwminister Leterme dinsdag in de landbouwcommissie van het Vlaams parlement op een vraag van Jos De Meyer (CD&V).

Europa staat de lidstaten toe om strengere huisvestingsnormen te hanteren dan de minimumbepalingen voor de zogeheten verrijkte kooi. De pluimveesector heeft die optie steeds verworpen uit vrees dat de concurrentiepositie van de Vlaamse leghennenhouderij hierdoor teloor zou gaan. Dierenrechtenorganisaties hebben daarentegen steeds volgehouden dat ook in een verrijkte kooi het dierenwelzijn ruimschoots onvoldoende is. Zij hielden een pleidooi voor een verplichte omschakeling naar volière- of scharrelsystemen, maar halen dus bakzeil.

Met de omzetting van de richtlijn zijn voor de eierboeren nog niet alle problemen van de baan. De sector kent al meer dan een jaar catastrofale marktprijzen door een overproductie op Europees niveau. "Maatregelen liggen niet voor de hand", moet Leterme toegeven. "Ik durf sterk te betwijfelen of een nieuwe opkoopronde voor deze sector soelaas zou bieden en ook de verhoging van exportrestituties sinds 21 september leidt niet tot het verhoopte resultaat".

Volgende week heeft Leterme een onderhoud met Piet Vanthemsche van het Voedselagentschap over de kwaliteitsgaranties van ingevoerde producten uit derde landen. De pluimveesector blijft zich immers vragen stellen bij de invoer van gezouten kipfilets uit andere werelddelen.

Lees ook: geVILT: Je zal maar legkippenboer zijn... geVILT: "Volières voor legkippen vergen extra onderzoek"

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek