Leterme wil niet zwichten voor Europese suikerplannen
nieuwsDe Europese Commissie wil de vaste prijs voor suiker met 39 procent en de vaste prijs voor suikerbieten met 42 procent doen dalen. Voor de telers worden compensaties ten belope van 60 procent voorzien. Over deze modaliteiten zijn de EU-lidstaten het grondig oneens. Momenteel voert de Commissie bilaterale gesprekken die op de ministerraad van november zouden moeten uitmonden in een groen licht voor de suikerplannen.
Tijdens het overleg in het Egmontpaleis tastten de drie landbouwministers in ons land samen met de bietentelers, de suikerindustrie en de NGO's de onderhandelingsmarges af. Jean-François Sneessens (CBB) toonde zich na afloop teleurgesteld. "Hier en daar valt nog iets te bepraten, maar de grote lijnen lijken vast te liggen. Zowel de boeren in het Noorden als die in het Zuiden verliezen bij de huidige voorstellen". Dat werd beaamd door Thierry Kesteloot (Oxfam), die vaststelt dat de belangen van de Derde Wereld geen element zijn in de discussie.
Leterme wees op de economische impact voor de 8.200 bietentelers en drie suikerfabrieken in Vlaanderen. "Momenteel zijn er nog onvoldoende garanties voor het beheer van de preferentiële invoer. De Commissie heeft schijnbaar geen problemen met driehoekshandel waarbij Braziliaanse suiker via arme landen naar Europa wordt uitgevoerd. Voor ons is dat onaanvaardbaar".
Ook over de gegarandeerde minimumprijzen zitten Fischer Boel en Leterme niet op dezelfde golflengte. "Volgens de Commissie leiden institutioneel gegarandeerde minimumprijzen gegarandeerd tot overschotten. Daar zijn wij niet mee akkoord", aldus Leterme. "Het huidige voorstel zorgt voor een inkomensdaling in de bietensector die een harde noot blijft om kraken. Als de Commissie niet bereid is tot meer overleg met meer openheid, dan hoeft het voor een gekwalificeerde meerderheid niet te rekenen op de Belgische stemmen".
Leterme werd met dit standpunt bijgetreden door zijn Waalse collega Lutgen. Al noteerde zijn woordvoerder ook positieve elementen tijdens het overleg met Fischer Boel. Zo zou de Commissie bereid zijn om flexibiliteit aan de dag te leggen bij de verdeling van de enveloppe voor compensatiemaatregelen en het herstructureringsfonds dat de pijn voor de sector moet helpen verzachten.