Laruelle roept op tot eensgezindheid over melkquota
nieuwsEen van de voorstellen van de Europese Commissie waarover zal gepraat worden is de jaarlijkse verhoging van de melkquota met éénn procentpunt vanaf 2009-2010. Als het van de Commissie afhangt, zouden de quota vanaf 2015 helemaal moeten verdwijnen. Omdat de melkquota in België een zuivere gewestmaterie zijn, en Vlaanderen en Wallonië geen gemeenschappelijk standpunt vinden over de voorgestelde hervorming, ziet het ernaar uit dat Laruelle - als woordvoerster van het Vlaams-Waalse standpunt - zich woensdag buiten de discussie zal moeten houden.
"Het ontbreken van een Belgische houding in dit debat zou België aan geloofwaardigheid doen verliezen bij zijn Europese partners", verklaarde een woordvoerder van Laruelle maandag. "Wij roepen de gewesten op tot een gemeenschappelijk standpunt te komen". Vlaanderen is voor een opheffing van de melkquota, Wallonië is tegen. Volgens de Waalse landbouwminister Benoît Lutgen (cdH) is een opheffing schadelijk voor de kleine Waalse producenten. Dat liet hij maandag nog eens duidelijk verstaan in de kranten van Vers l'Avenir.
De woordvoerder van Laruelle zegt nog dat beide gewesten momenteel overleg plegen over de kwestie. Kris Peeters (CD&V), in Vlaanderen bevoegd voor landbouw, bevindt zich momenteel evenwel in Moskou. De minister-president was dan ook niet aanwezig om de persoonlijk de verrekijker in ontvangst te nemen die leden van de Belgian Dairy Board maandag bezorgd hebben aan de kabinetten van Peeters, Lutgen en Laruelle. Deze belangengroep van melkveehouders is gekant tegen een blinde afschaffing van de melkquota.(KS)