"Landbouwonderzoek wordt achtergesteld"

Alhoewel het Vlaams regeerakkoord sterk inzet op innovatie, lijkt het landbouwonderzoek achterop te blijven. Terwijl het totale budget van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) tussen 2005 en 2008 steeg met 36 pct, bleven de middelen voor landbouwonderzoek onveranderlijk. Dat zegt Vlaams parlementslid Jos De Meyer.
15 maart 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:54
Lees meer over:

Alhoewel het Vlaams regeerakkoord sterk inzet op innovatie, lijkt het landbouwonderzoek achterop te blijven. Terwijl het totale budget van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) tussen 2005 en 2008 steeg met 36 pct, bleven de middelen voor landbouwonderzoek onveranderlijk. Dat concludeert CD&V-parlementslid Jos De Meyer na een parlementaire vraag aan Ingrid Lieten, Vlaams minister van Innovatie.

In tegenstelling tot andere sectoren is onderzoek in land- en tuinbouw vooral collectief onderzoek omdat een individueel bedrijf niet de middelen heeft om zelf het onderzoek te bekostigen. Voor Vlaanderen is het beheer en de opvolging van het onderzoek in handen van het IWT, onderdeel van het beleidsdomein Wetenschappen en Technologische Innovatie.

Jos De Meyer verbaast er zich over dat de middelen voor landbouwonderzoek de laatste jaren onveranderd zijn blijven liggen op 9,6 miljoen euro, terwijl het totale steunvolume van het IWT gestegen is met 36 pct tot 81,64 miljoen euro. “Meer nog, in de begroting van 2010 wordt als gevolg van besparingen het budget voor landbouwonderzoek teruggebracht tot 9,1 miljoen euro. En dat terwijl het Vlaams regeerakkoord zo sterk wil inzetten op innovatie om met nieuwe kennis de land- en tuinbouwsector krachtig te ondersteunen”, stelt De Meyer.

Minister Lieten antwoordde dat het budget voor landbouwonderzoek onderhevig is aan besparingen, net zoals andere sectoren. “Doordat het de afgelopen jaren onveranderd is gebleven, werd de besparing voor 2010 beperkt tot 5 pct”, stelt ze. Sinds het IWT in 2004 is opgestart, zijn er al 302 projectaanvragen voor landbouwonderzoek ingediend. Daarvan werden er 93 weerhouden. “Op een tijdspanne van 5 jaar werd al 48 miljoen euro vastgelegd voor onderzoek in de land- en tuinbouwsector, een relatief hoog bedrag”, stelt Lieten.

Het voorstel van De Meyer om de financiering van het landbouwonderzoek over te hevelen naar het beleidsdomein Landbouw en Visserij is volgens de minister van Innovatie geen goed idee. “Het IWT is beter geplaatst voor bijvoorbeeld de beoordeling van de complementariteit met projecten in landbouwgerelateerde sectoren zoals voeding of bio-energie”, aldus Ingrid Lieten.

De minister ziet een belangrijke rol weggelegd voor het platform Landbouwonderzoek. “Zowel de onderzoekers als de landbouworganisaties kunnen er over beleidssectoren heen van gedachten wisselen en een toekomststrategie uitwerken. Zij moeten mee zorgen voor coherentie in het beleid op vlak van collectief landbouwonderzoek”, klinkt het.

Ondanks het antwoord van minister Lieten blijft Jos De Meyer pleiten voor bijkomende middelen. “Stilstaan is achtergaan. Voor de uitvoering van het Witboek Landbouwonderzoek dat vorig jaar werd gelanceerd, zijn er meer middelen nodig. Maar die blijven uit. De laatste vijf jaar werd er geen extra budget voorzien voor de land- en tuinbouw”, meent hij.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek