Landbouwkrediet Awards bekronen landbouwonderzoek

Met de Landbouwkrediet Awards wil Landbouwkrediet wetenschappelijk onderzoek steunen dat een positieve impact heeft op de agrovoedingssector en binnen een duurzaam landbouwmodel past. In samenwerking met de Belgische Vereniging voor Landbouweconomie werd ook het beste doctoraatswerk over landbouweconomie bekroond.
9 december 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:02
Lees meer over:

Met de Landbouwkrediet Awards wil Landbouwkrediet wetenschappelijk onderzoek steunen dat een positieve impact heeft op de agrovoedingssector en binnen een duurzaam landbouwmodel past. In samenwerking met de Belgische Vereniging voor Landbouweconomie werd ook het beste doctoraatswerk over landbouweconomie bekroond.

“Naast de gewone bankactiviteiten wil Landbouwkrediet de ontwikkeling van de Belgische land- en tuinbouw ook ondersteunen door voor de sector belangrijk onderzoek in de schijnwerpers te plaatsen”, zegt CEO Luc Versele. In totaal worden acht awards uitgereikt. Daaraan is een geldbedrag van 1.250 tot 1.750 euro gekoppeld voor de masters en de faculteit van de universiteit of hogeschool waar het eindwerk werd gerealiseerd.

Bij het vergelijken van de genomineerde werken heeft de jury zich naast de wetenschappelijke waarde vooral laten leiden door het feit dat binnen een duurzaam landbouwmodel prioriteit wordt gegeven aan economisch aanvaardbare oplossingen, niet alleen voor de primaire landbouwsector, maar ook voor de sectoren stroomop- en stroomafwaarts. Uiteraard werd het ecologische en sociale aspect niet uit het oog verloren.

De Nederlandstalige winnaars van de Landbouwkrediet Awards zijn handelsingenieur Stefanie Graulus, afgestudeerd aan de Universiteit Hasselt, en master in de biowetenschappen Ben Bolckmans die is afgestudeerd aan de Katholieke Hogeschool Kempen in Geel. De masterproef van Graulus heeft als onderwerp ‘Risicoanalyse in de Vlaamse melkveesector’. De voorbije crisis binnen de melkveesector maakte namelijk duidelijk dat gezocht moet worden naar manieren om het risico dat landbouwers lopen, te beheren.

Het eindwerk van Ben Bolckmans heeft als titel ‘Perinatale en postnatale biggensterfte: een praktijkstudie’. Blockmans onderzocht de invloed van een aantal productie- en managementkenmerken op de perinatale en postnatale biggensterfte. Ook werd het effect van een aantal van deze kenmerken getest op het geboortegewicht en de groei per dag tijdens de zoogperiode.

Master in de bio-ingenieurswetenschappen Ben Aernouts, afgestudeerd aan de K.U.Leuven, won een award met zijn eindwerk ‘Visueel en infraroodspectroscopie voor de bepaling van de melksamenstelling’. Viooltje Lebuf studeerde af als master in de bio-ingenieurswetenschappen aan de UGent en viel in de prijzen met haar eindwerk ‘Multifunctionele teelten en creatieve combinaties van valorisatietrajecten met miscanthus als voorbeeld’. De doelstelling van dit onderzoek was om na te gaan hoe teelten op het Vlaamse landbouwbedrijf multifunctioneel kunnen ingezet worden voor bijvoorbeeld bio-energie en biobased producten.

Tot slot ontving Filiep Vanhonacker van de UGent de prijs van de Belgische Vereniging voor Landbouweconomie voor zijn werk ‘De maatschappij versus het welzijn van landbouwhuisdieren: publieke opvatting, houding en burger-consument ambivalentie’. Landbouwkrediet heeft hiervoor een cheque van 2.500 EUR geschonken.

Meer info: Eindwerken en doctoraatswerk bekroond met Landbouwkrediet Award

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek