Landbouw komt tot stilstand door droogte
nieuwsDe toestand van sommige gewassen verschilt van streek tot streek. "In Tienen heb ik al maïs van een halve meter hoog zien staan. In West-Vlaanderen is hij nog maar een vuist groot", zegt Danny Callens van hetzelfde onderzoekscentrum. Voor het vlas dreigen problemen: de planten zijn te weinig gegroeid, de vezels zijn daardoor te kort.
"Ook de koolgewassen hebben dringend regen nodig", zegt Callens. "Door een regenperiode in april hebben veel landbouwers moeten wachten met planten. Daardoor zijn bloemkolen, spruiten en spinazie pas half mei geplant, en de weken erop was het koud en schraal weer. Ook de worteltjes zijn laat geplant en snakken nu naar water om te kunnen groeien. De harde korst op de grond bemoeilijkt de plantengroei".
Doordat de bloemkolen niet groeien, komt ook de teelt van bonen, die normaal na de bloemkool geplant worden, in het gedrang. De fabrikanten van diepvriesgroenten beginnen zenuwachtig te worden, omdat ze vrezen dat er te weinig geleverd zal worden. "Alles zal afhangen van de zomer. Die moet vochtig genoeg zijn, en niet te warm", aldus de teelttechnische deskundigen. In Het Laatste Nieuws voorspelt weerman Eddy De Mey weinig of geen regen op korte termijn: "Op een verloren bui in het weekend na, zie ik geen einde aan de droogte komen voor 5 juli".