"Landbouw en vleessector betalen ruim de helft"
nieuwsNa protestacties in januari stelden de landbouworganisaties en de vleeskolom voor om de kosten voor de BSE-tests door te schuiven naar de horeca en de distributie. Op basis van dit voorstel, dat niet werd aanvaard, werd de landbouwsector uitgenodigd voor onderhandelingen waaraan ook het Voedselagentschap als bevoegde administratie bij werd betrokken. Uiteindelijk werd het door Fevia gecontesteerde compromis bereikt.
Volgens het Voedselagentschap staat het nieuwe voorstel niet haaks op de principes waarop de toekomstige financiering van het agentschap zal gebaseerd zijn. "In de nog lopende discussies zijn een aantal principes naar voor geschoven", zegt Houbaert. "Een deel van de kosten wordt aan de bedrijven aangerekend onder de vorm van retributies, een ander even groot gedeelte wordt geïnd onder de vorm van gesolidariseerde heffingen, die over alle schakels van de keten gespreid worden".
Deze discussie zal in overleg met de betrokken sectoren worden verdergezet in het Voedselagentschap. Het voorstel voor de financiering van de BSE testen zal in deze discussie worden opgenomen. Een deel in het luik retributies, een deel in het luik heffingen, zo luidt het bij het Voedselagentschap. Zowel over de verdeelsleutel van de heffingen over de verschillende schakels van de keten, als over de verdeling binnen elke schakel wordt de discussie voortgezet. In deze laatste discussie hebben de verschillende sectoren, en dus ook de voedingsindustrie, de mogelijkheid om voorstellen te doen om de kosten van de BSE-testen toe te wijzen aan een aantal deelsectoren.
Dat de consument nu plots meer zou betalen voor zijn voeding, bestrijdt Houbaert met klem. "Het huidige voorstel is niet duurder dan het oorspronkelijke voorstel. integendeel, de regering verbond er zich toe een deel van de BTW te laten vallen. De verdeling, zoals nu voorgesteld, zal voor de consument maar een marginale impact hebben op de kostprijs van de voeding".