Lagere boete voor overschrijding Europees melkquotum
nieuwsDe quotaregeling werd in 1984 ingevoerd om de toenmalige overproductie aan banden te leggen. Door de strikte opvolging van het systeem verdwenen melkplassen en boterbergen. In het melkjaar 2004/2005 bedroeg het Europese quotum voor levering aan zuivelbedrijven 126 miljoen ton. Dat quotum werd uitgesplitst tot 641.000 quota op bedrijfsniveau. Die verdeling gebeurt op basis van historische referenties.
Op basis van de nationale dossiers blijkt nu dat de melkveehouders in negen landen het nationaal quotum overschreden hebben. Het gaat naast België om Denemarken, Duitsland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Spanje en Oostenrijk. Samen zorgden ze voor een overproductie van meer dan een miljoen ton. Bijkomend hebben het Verenigd Koninkrijk, Italië en Nederland teveel melk laten afvloeien naar de directe verkoop. Zes landen slaagden er niet in hun quotum vol te melken.
De Belgische melkkoeien produceerden 23,4 miljoen liter te veel op een totaal van ruim 3 miljard liter. Dat komt onze zuivelsector op een heffing van 8 miljoen euro te staan. Melkveehouders moeten elk jaar in spanning afwachten hoeveel melk de veestapel uiteindelijk zal produceren. De melkgift door koeien kan nu eenmaal niet met een knopje gestuurd worden.