nieuws

"Laatste stuk zekerheid is akkerbouwer ontglipt"

nieuws
"Leterme heeft erg zijn best gedaan, maar heeft het tij niet kunnen keren", stelt Boerenbond-woordvoerder Roger Saenen. "De enigen die van deze hervorming zullen profiteren, zijn Braziliaanse grootgrondbezitters en multinationals als Coca-Cola". Volgens de boerenorganisaties zal de hervorming hard aankomen omdat de bietenteelt de laatste echt rendabele akkerbouwteelt was. Het ABS heeft berekend dat bietentelers in 2009 door het nieuwe regime een netto inkomensverlies lijden van 16 procent.
24 november 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:31
"Leterme heeft erg zijn best gedaan, maar heeft het tij niet kunnen keren", stelt Boerenbond-woordvoerder Roger Saenen. "De enigen die van deze hervorming zullen profiteren, zijn Braziliaanse grootgrondbezitters en multinationals als Coca-Cola". Volgens de boerenorganisaties zal de hervorming hard aankomen omdat de bietenteelt de laatste rendabele akkerbouwteelt was. Het ABS heeft berekend dat bietentelers in 2009 door het nieuwe regime een netto inkomensverlies lijden van 16 procent.

De klap zal ook hard aankomen bij de Afrikaanse boeren, die eveneens lijden onder de prijsdaling. De consument zal van die prijsdaling echter niets merken, "een flesje cola zal even duur blijven", aldus Saenen. Boerenbond werkt momenteel in joint venture aan een fabriek voor de fabricatie van bio-ethanol. Het alternatief van biobrandstoffen is momenteel echter nog onvoldoende uitgebouwd, waardoor de overgangsperiode meer dan welkom is.

De eerste twee jaar is er slechts een prijsdaling van telkens 5 procent. In totaal wordt de totale prijsdaling van 36 procent gespreid over vier jaar. Het is één van de punten waarop de Vlaamse boeren hun slag hebben thuisgehaald. "De bekomen toegevingen vanwege de Europese ministerraad betekenen een Pirrhus-overwinning voor de boeren", luidt het bij het ABS. "De prijzen voor akkerbouwteelten zijn zo laag gezakt dat alleen de subsidies overblijven als inkomen. Dat stemt tot nadenken".

De Confederatie van Belgische Bietenplanters (CBB) wijst er in een persbericht op dat er nog adders onder het gras zitten. Het correcte beheer van de suikermarkt in gespecialiseerde productiegebieden zoals ons land is niet verzekerd, luidt het. De Belgische bietentelers dreigen immers te moeten opdraaien voor de transportkosten die zullen gemaakt worden om bieten te vervoeren naar suikerfabrieken in perifere regio's van de EU, waar het productievolume fors zal verminderen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek