Kunnen flankerende maatregelen de MAP-pil vergulden?

Het Vlaams parlement heeft deze week het nieuwe mestactieplan omgezet in een decreet. "Er is hard gewerkt om, in overleg met de Europese Commissie en binnen de grenzen van het MAP, een aantal verbeteringen aan te brengen", zegt minister-president Kris Peeters. CD&V-parlementslid Tinne Rombouts treedt dat bij, Dirk Peeters van Groen! keurt het decreet af.
5 mei 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:59
Lees meer over:

Het Vlaams parlement heeft deze week het nieuwe mestactieplan omgezet in een decreet zodat er nu rechtszekerheid is over het aangepast beleid. "Er is hard gewerkt om, in overleg met de Europese Commissie en binnen de grenzen van het MAP, een aantal verbeteringen aan te brengen", zegt minister-president Kris Peeters. CD&V-parlementslid Tinne Rombouts treedt dat bij, Dirk Peeters van Groen! keurt het decreet af.

Kris Peeters legt uit dat de snelle omzetting van het actieplan in Vlaamse wetgeving essentieel was om de aanvraag tot derogatie te onderbouwen. "Met derogatie komt er meer ruimte om dierlijke mest te gebruiken waardoor de negatieve gevolgen van de verscherpte normen, gemilderd worden", aldus Peeters.

Vlaams volksvertegenwoordiger Tinne Rombouts (CD&V) beseft dat alleen derogatie niet zal volstaan. "Om onze landbouwers gemotiveerd te houden om de opgelegde doelstellingen te behalen, nodig om een nieuwe verstrenging na vier jaar te vermijden, is meer nodig", zegt Rombouts. "Hulp en ondersteuning zijn absoluut noodzakelijk." Zij vindt het alvast bemoedigend dat de Vlaamse regering bij de begrotingscontrole extra middelen reserveerde voor deze flankerende maatregelen.

De minister-president bevestigt dat er bijkomende middelen zijn vrijgemaakt om dit flankerend beleid niet alleen op papier te zetten, maar ook daadwerkelijk gestalte te geven. "Ik heb voor 2011 zes miljoen euro extra vrijgemaakt voor het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) waarmee onder meer de bijkomende investeringen in mestopslag betoelaagd kunnen worden. Er wordt één miljoen extra vrijgemaakt voor voorlichting over duurzame bemestingstechnieken via de praktijkcentra. En vanaf 2012 zal ik vier miljoen euro Europese middelen vrijmaken voor de ondersteuning van het inzaaien van groenbemesters in het najaar", verklaart Peeters.

Daarnaast zal ook minister Schauvliege op haar beurt voor deze taken nog enkele miljoenen euro vrijmaken. "Men verwijt de overheid vaak zich alleen maar bezig te houden met het maken van wetten en regels", besluit Peeters. "Ik meen dat wij hier bewijzen dat dit niet zo is en dat wij onze volle verantwoordelijkheid genomen hebben door het uitwerken van een degelijk flankerend beleid." De Vlaamse regering wil met het flankerend beleid vooral boeren en tuinders helpen om binnen het strengere mestactieplan toch goede en kwaliteitsvolle oogsten te realiseren.

Dirk Peeters van Groen! kant zich niettemin tegen het nieuwe mestdecreet. "Bond Beter Leefmilieu en BioForum kregen de decreetteksten pas te zien toen ze onderhandeld waren", aldus het Groen!-parlemenslid. "Ook de adviezen van de Milieu- en natuurraad en de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij werden niet afgewacht. Bovendien was het spoedadvies van de Raad van State, dat zich beperkte tot juridische aspecten, negatief."

Dirk Peeters beoordeelt de terugwerkende kracht van het decreet als problematisch: "een goede voorlichting vervangt geen goede wet". Hij noemt het een "kunstmestdecreet" omdat MAP4 zal leiden tot een groter verbruik van "energie- en grondstofverspillende kunstmeststoffen". "Bovendien zal MAP4 de noodzakelijke organische stofopbouw in de bodems verder bemoeilijken", zegt Peeters, "en bevat het maatregelen die nefast zijn voor de biologische sector."

"Dit decreet zal er niet in slagen om het Vlaamse landbouwmodel in een meer duurzame richting te sturen", vreest Dirk Peeters. Hij is van mening dat het tijd wordt voor een volwaardige ondersteuning van de biolandbouw en hij pleit voor "less is more" in de conventionele landbouw: minder varkens, minder overbodige subsidies en minder ongewenste maatschappelijke kosten.
 

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek