nieuws

Kloonvlees in de Europese weegschaal

nieuws
De melk en het vlees van gezonde kloonrunderen of -varkens zijn veilig, maar klonen brengt wel extra dierenleed met zich mee, omdat veel kloondieren met afwijkingen geboren worden, zo blijkt uit een EFSA-rapport van vorige week. De Europese Commissie moet nu dringend beslissen of kloondieren en hun nakomelingen tot voedsel mogen verwerkt worden, want in de Verenigde Staten zijn al enkele kloonbedrijven commercieel actief. In september stemt het Europees Parlement over een voorstel om producten van gekloonde dieren uit de voedselketen te bannen.
31 juli 2008  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:44
De melk en het vlees van gezonde kloondieren veilig, maar klonen brengt wel extra dierenleed met zich mee, omdat veel kloondieren met afwijkingen geboren worden, zo blijkt uit een EFSA-rapport van vorige week. De Europese Commissie moet nu dringend beslissen of kloondieren tot voedsel mogen verwerkt worden, want in de Verenigde Staten zijn al enkele kloonbedrijven commercieel actief, schrijft wetenschapsjournaliste Kim De Rijck in De Standaard. Er zijn ook al berichten van nakomelingen van kloonrunderen die vanuit de VS in Groot-Brittannië zijn ingevoerd en verhandeld in het commerciële circuit, en die dus mogelijk al meedraaien in de commerciële melkproductie in Europa.

In september stemt het Europees Parlement over een voorstel om producten van gekloonde dieren uit de voedselketen te bannen. Daar zal de Europese Commissie rekening moeten mee houden, alsook met het rapport van een Europese ethische werkgroep (EGE), die geen overtuigende argumenten vond om klonen te verantwoorden, en die wees op het lijden van kloondieren en hun draagmoeders. De nog niet gepubliceerde resultaten van een publieksenquête (Eurobarometer) over kloonvoedsel wijzen op tegenstand bij de consumenten, die zich afvragen wat het nut is van de gekloonde dieren, aldus bronnen binnen de Commissie.

Alain Malafosse van de Franse Unie voor Diereninseminatie en Kweekcoöperatieven (UNCEIA) ziet nochtans wel voordelen: "Als we bijvoorbeeld een rund vinden dat beter bestand is tegen bepaalde ziekten, kunnen we dat dier met behoud van het kenmerk vermenigvuldigen door te klonen. De kwekers zien het klonen als een belangrijke aanvulling op de genetische selectie die nu al courant gebeurt".

Al is de kloontechnologie nog duur en zijn veel pogingen nodig om één gezond kloondier voort te brengen. Volgens de huidige Europese regels vallen kloondieren nog onder de oude verordening over nieuwe voedingsmiddelen (de Novel Food Regulation), die zegt dat een aparte toelating moet aangevraagd worden voor de commercialisering van voedsel dat met een nieuwe kweekmethode is tot stand gekomen. De conventioneel verwekte nakomelingen van kloondieren vallen waarschijnlijk niet onder die geldende beperkingen.(MP)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek