Kansen en bedreigingen voor agro-export
nieuwsDe dierlijke sector kan bogen op dynamische entrepreneurs die traditioneel exportgericht werken en beschikken over aardig wat know how. Anderzijds kenmerkt deze sector zich evengoed door kleine bedrijven en een gebrek aan samenwerking. De uitdaging is om mits een meer innovatieve en marktgerichte aanpak extra toegevoegde waarde te leveren. De voornaamste bedreiging voor de uitvoer is de druk van de regelgeving op de intensieve veeteelt in Vlaanderen.
In de plantaardige sector is het beeld deels gelijklopend. Vlaanderen beschikt in deze branche over flexibele ondernemers die een goed standaardproduct maken en er in enkele subsectoren in slagen om een gelabeld kwaliteitsproduct tot marktleider te maken. Dat is bijvoorbeeld het geval voor het Flandria-label. Met een grote voedingsindustrie in onze buurlanden, een grote consumptiemarkt en een hoogstaande Belgische gastronomie dienen zich een reeks opportuniteiten aan.
Maar ook de plantaardige sector heeft zwakke punten. "We kampen met dure productiefactoren, strenge milieunormen, te kleine productie-eenheden en te weinig toegevoegde waarde voor onze producten", zegt Huyghe van de studiedienst van Boerenbond. Tegelijkertijd dienen zich nieuwe bedreigingen aan. De nieuwe EU-lidstaten zullen zorgen voor extra concurrentie en heel wat Vlaamse KMO's dreigen te klein te worden voor de grote groepen die zich vormen in de Europese verwerkings- en distributiesector.