Innovatiebeleid voorzichtig uit de startblokken
nieuwsInnovatie is een van de pijlers uit de beleidsnota van Leterme, maar volgens de Nederlandse hoogleraar Ruud Smits is het een begrip van alle tijden. Meer dan ooit tevoren is het echter van belang dat innovaties aansluiten bij reële behoeften die op een bepaald ogenblik in bepaalde segmenten van de samenleving bestaan. In een apart programma om de agrarische bulkproductie op weg te helpen naar meer kennisintensieve en vraaggedreven nichemarkten investeert de Nederlandse overheid sinds eind vorig jaar 60 miljoen euro.
Opmerkelijk is dat de Belgische voedingsindustrie in het verleden minder dan één procent van zijn toegevoegde waarde besteedde aan onderzoek en ontwikkeling. Daarom richtten de Vlaamse overheid, het IWT en de voedingsfederatie Fevia vorig jaar Flanders' Food op. Dit partnership met overheid, bedrijven en academische wereld wil ertoe bijdragen dat de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling toenemen tot 3 procent van het bruto regionaal product tegen 2010. Dit is een Europese doelstelling die overeengekomen werd op de Top van Lissabon.
Bedoeling van Flanders' Food is om innovatieve kennisontwikkeling op vraag van bedrijven te stimuleren in kennisinstellingen en om die kennis ook te verspreiden. Er komt ook een database met de gedetailleerde expertise van alle kenniscentra in eigen land en de omringende buurlanden. Volgens manager Erwin Lamot zal ook de landbouw actief bij Flanders' Food betrokken worden, "want alles valt en staat met de primaire landbouwproductie". De voedingsnijverheid heeft op termijn alvast een nauwe verstandhouding met het Innovatiesteunpunt van de Boerenbond op het oog.
In 2005 wil Flanders' Food innovatieve noden van voedingsbedrijven en de competenties van kenniscentra in kaart brengen en onderzoeksprojecten selecteren. Ten laatste begin 2006 zou de organisatie volledig operationeel zijn.