nieuws

Indonesië bang voor epidemie van vogelgriep

nieuws
Indonesië vreest de uitbraak van een epidemie van vogelgriep in de hoofdstad Jakarta. Vier tot acht Indonesiërs liggen in het ziekenhuis. Minister Supari riep de bevolking op om niet te panikeren. De lokale overheden mogen wel mensen met verdachte symptomen gedwongen hospitaliseren. Landbouw beloofde de massale afslachting van pluimvee in besmette regio's.
22 september 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:31
Indonesië vreesde woensdag de uitbraak van een epidemie van vogelgriep in de hoofdstad Jakarta. Buitenlandse experts helpen de Indonesische overheid de epidemie onder controle te krijgen. Sinds juli zijn al vier mensen gestorven aan H5N1, de meest gevaarlijke variant van het vogelgriepvirus. Dat staat te lezen in De Tijd.

Vier tot acht Indonesiërs liggen in het ziekenhuis. Minister Supari riep de bevolking op om niet te panikeren. De lokale overheden mogen wel mensen met verdachte symptomen gedwongen hospitaliseren. Landbouw beloofde de massale afslachting van pluimvee in besmette regio's. In Jakarta worden vogelmarkten ontsmet. Buitenlandse epidemiologen helpen Indonesië de ziekte onder controle te krijgen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde begin september in een rapport over vogelgriep dat de "wereld sinds 1968 nooit zo dicht bij een pandemie heeft gestaan", vooral wanneer het vogelgriepvirus evolueert naar een vorm die gemakkelijk van mens tot mens wordt overgedragen. Een mondiale grieppandemie komt zo'n drie tot vier keer per eeuw voor.

De WHO is van oordeel dat Azië zijn eeuwenoude landbouwmethodes moet aanpassen om het contact tussen mensen en pluimvee te verminderen. Alleen zo kunnen nieuwe uitbraken van vogelpest en andere besmettelijke ziekten voorkomen worden, luidt het.

Ondanks het doden van miljoenen kippen verspreidt de ziekte zich nog steeds in Azië. "Naar mijn mening heeft dit te maken met de vormen van landbouw", stelde WHO-onderdirecteur Shigeru Omi woensdag op een congres. "In het Westen wordt de landbouw goed gecontroleerd: het contact tussen mensen en dieren is miniem", aldus Omi.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek