nieuws

Huebner: "Landbouwbudget niet in twijfel getrokken"

nieuws
Het debat maandag van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken over de financiële meerjarenplanning van de Unie heeft voor geen doorbraak gezorgd. Al heeft volgens commissaris Huebner geen enkele lidstaat het landbouwakkoord van oktober 2002 in twijfel getrokken. In de Belgische regering zijn er wel ministers die hier een eigen mening over hebben.
31 januari 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:29
Het debat maandag van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken over de financiële meerjarenplanning van de Unie heeft voor geen doorbraak gezorgd. Toch liet Europees Commissaris Danuta Huebner, verantwoordelijk voor het regionaal beleid, zich bijzonder positief over de gedachtewisseling uit.

Volgens Huebner hebben de lidstaten zich duidelijk geëngageerd om in juni van dit jaar een vergelijk over de omstreden kwestie te vinden. Voor het overige onderstreepte Huebner voortdurend dat de 25 ministers over zowat alles met elkaar van mening verschillen. Zo kwam er veel kritiek op de manier waarop de hulp aan sommige achtergestelde regio's uit de EU-15 zal uitdoven.

Vele ministers vonden dat uitdovingsprogramma veel te gul. Voor België, zeker Wallonië, gaat het hier om een staatszaak. De Waalse toppolitici willen kost wat kost dat de overgangsregeling voor de provincie Henegouwen, zoals die destijds was afgesproken, behouden blijft. De Vlaamse regeringsleden hebben het er moeilijk mee dat alle aandacht van de Waalse politici naar dit regionaal dossier gaat. Vlaanderen focust vooral op de middelen die voor competitiviteit en groei worden gereserveerd.

Volgens Commissaris Huebner heeft geen enkele lidstaat tijdens het debat het landbouwakkoord van oktober 2002 in twijfel getrokken. Zoals bekend zijn toen onder Frans-Duits druk de landbouwuitgaven tot 2013 vastgelegd. In principe kan daar niet meer aan geraakt worden.

Volgens Huebner zijn er nochtans lidstaten die de landbouwuitgaven, meer dan 40 procent van het totale budget, opnieuw in het vizier willen nemen. Huebner noemde geen landen, maar in de Belgische regering zijn er verschillende ministers die in die richting denken. Ondermeer vice-premier Johan Vande Lanotte (sp.a) is daar bij.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek