Horizon 2020 verdedigt Europese concurrentiepositie

De Europese Commissie heeft een pakket maatregelen gepresenteerd om onderzoek, innovatie en het concurrentievermogen in Europa te stimuleren. Horizon 2020 brengt de gehele EU-financiering voor onderzoek en innovatie voor het eerst onder in één programma ter waarde van 80 miljard euro.
1 december 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:02
Lees meer over:

De Europese Commissie heeft een pakket maatregelen gepresenteerd om onderzoek, innovatie en het concurrentievermogen in Europa te stimuleren. Horizon 2020 brengt de gehele EU-financiering voor onderzoek en innovatie voor het eerst onder in één programma ter waarde van 80 miljard euro. Daarvan zal 31,7 miljard euro besteed worden aan belangrijke vraagstukken waaronder voedselzekerheid en duurzame landbouw.

"In een drastisch veranderende economische omgeving hebben we een nieuwe visie op Europees onderzoek en innovatie nodig", verklaart bevoegd EU-commissaris Máire Georghegan-Quinn. "Horizon 2020 stimuleert de economie rechtstreeks en stelt onze wetenschappelijke en technologische grondslag en ons industrieel concurrentievermogen voor de toekomst veilig met de belofte van een slimmere en duurzamere samenleving waarbij minder mensen aan de zijlijn staan.”

Horizon 2020 legt meer dan ooit de nadruk op het omzetten van wetenschappelijke doorbraken in innovatieve producten en diensten. Tegelijkertijd vermindert het de bureaucratische rompslomp drastisch door eenvoudigere regels en procedures om meer toponderzoekers en een breder scala aan innoverende bedrijven aan te trekken.

Horizon 2020 is een belangrijke pijler van de Innovatie-Unie, een vlaggenschipinitiatief in het kader van de Europa 2020-strategie, gericht op het verbeteren van de mondiale concurrentiepositie van Europa. De Europese Unie is wereldleider in tal van technologieën maar krijgt in toenemende mate te maken met concurrentie van traditionele wereldmachten en opkomende economieën. Het voorstel van de Commissie zal nu door de Raad en het Europees Parlement worden besproken met het oog op de vaststelling ervan voor eind 2013.

Meer info: Horizon 2020

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek