"Groene stroom moet gratis op het distributienet"
nieuwsLeden van de meerderheid in het Vlaams parlement dienden een voorstel van decreet in voor de kosteloze injectie van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen en warmtekrachtinstallaties op het distributienet. Initiatiefnemer en Vlaams volksvertegenwoordiger Bart Martens (sp.a) verduidelijkt dat het decreet de rentabiliteit van duurzame, decentrale elektriciteitsproductie wil herstellen.
Het voorstel van decreet voegt in het Elektriciteitsdecreet en het gecoördineerd Energiedecreet een bepaling in die de Vlaamse distributienetbeheerders verplicht alle taken die noodzakelijk zijn voor de injectie op het net van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen en warmtekrachtinstallaties kosteloos uit te voeren.
Elektriciteitsproducenten die groene stroom en stroom uit warmtekrachtkoppelingen (WKK) injecteren op het distributienet, krijgen sinds enige tijd injectietarieven aangerekend door verschillende distributienetbeheerders. "De invoering van injectietarieven doorkruist het Vlaams beleid ter bevordering van de productie van groene stroom", zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Bart Martens.
"De ondersteuningsmaatregelen van de Vlaamse overheid beginnen net hun vruchten af te werpen: zonnepanelen, windmolens, biomassa-installaties en WKK's voor onder meer serreverwarming schieten als paddenstoelen uit de grond", aldus Martens. Hij vreest dat de invoering van injectietarieven een domper zet op dit succes. Zo zorgt het injectietarief bij een WKK-installatie van 1,2 MW voor 6 procent opbrengstdaling, voor een installatie op zonne-energie van 30 kW kan dat zelfs oplopen tot 88 procent.
"De injectietarieven zorgen voor een sterke daling van de rentabiliteit van decentrale, duurzame energieproductie terwijl de gerecupereerde kosten maar 0,5 procent van het distributienettarief uitmaken", concludeert Martens. "Dat tarief maakt op zijn beurt maar circa 30 procent uit van de totale elektriciteitsfactuur. De afschaffing van injectietarieven herstelt met andere woorden de rentabiliteit van duurzame energieprojecten, zonder dat de eindgebruiker daar veel van gaat merken", argumenteert Martens.
Tot slot wijst Martens er nog op dat het niet te rechtvaardigen is dat voor geïnjecteerde elektriciteit afkomstig van het hoogspanningsnet geen injectietarieven worden aangerekend. De producenten die op het hoogspanningnet zijn aangesloten en centraal elektriciteit produceren, bekomen zo een voordeel ten opzichte van producenten die elektriciteit produceren uit decentrale productie-eenheden, aangesloten op het distributienet.
"Met dit voorstel van decreet worden de belangen van duurzame energieproducenten, netbeheerders en consumenten maximaal verzoend", besluit sp.a-volksvertegenwoordiger Bart Martens.