"Goed mestbeleid moet goede resultaten belonen"
nieuwsDe veroordeling van het Vlaamse en Waalse nitraatbeleid door het Europese Hof geldt voor de situatie in de gewesten in november 1999 "toen Vlaanderen inderdaad slechts een bepaald gebied als kwetsbaar had aangeduid", aldus Boerenbond. Volgens de landbouworganisatie houdt de uitspraak geen rekening met de veranderingen sindsdien: de strengere wetgeving sinds 2000, de toename van de metingen voor oppervlaktewater sinds 2002 en voor grondwater sinds 2004 en de aanduiding van 47 procent van het Vlaamse landbouwgebied als kwetsbaar gebied sinds 2003.
"Tussen 1998 en 2005 is het gemiddelde nitraatgehalte per liter oppervlaktewater teruggebracht van zowat 47 mg tot ongeveer 27 mg", aldus Boerenbond. Dat België één van de elf EU-lidstaten is die een veroordeling oploopt of tegen wie een procedure loopt, wijst er volgens Boerenbond niet op dat de nitraatrichtlijn onterecht is, maar wel dat die binnen de opgelegde termijn praktisch niet haalbaar is.
Vlaanderen helemaal kwetsbaar maken, is volgens Boerenbond geen oplossing. "Nederland heeft al sinds 1995 voor 100 procent zijn gebied als kwetsbaar aangeduid en liep in 2003 toch een veroordeling op", luidt het. Boerenbond pleit wel voor maandelijkse metingen op honderden plaatsen en een flexibele afbakening. Dat wil zeggen dat bij slechte resultaten het gebied automatisch kwetsbaar wordt en bij goede resultaten het gebied als normaal wordt aangeduid. "Op die manier motiveert men mensen om het steeds beter te doen", aldus de organisatie.
"Het beleid heeft zich in het verleden te veel beperkt tot het bijmaken van steeds meer regeltjes. Die nieuwe regeltjes hebben vooral de getrouwen getroffen en ontmoedigd en degenen die het niet zo nauw nemen met de wet ongemoeid gelaten", besluit Boerenbond. Volgens de organisatie moet een nieuw mestactieplan de oplossingen bieden.
VEVA slaat in een persbericht dezelfde toon aan. De vereniging weet dat er nog veel werk aan de winkel is, maar betreurt niettemin de Europese veroordeling vanwege de inspanningen die veehouders de voorbije jaren hebben geleverd. "Er kwamen sinds 1999 nieuwe mestactieplannen, uitgebreide meetnetten voor grond- en oppervlaktewater, mestverwerking en een inkrimping van de veestapel met meer dan 15 procent. Daarenboven werd steeds meer gebruik gemaakt van laagnutriëntenvoeders, wat de mestoverschotten verder deed slinken", aldus voorzitter Bracke.