Gemeenten krijgen 2,8 miljoen voor erosiebestrijding
nieuwsDe maatregelen moeten vooral de landbouwers helpen die ieder jaar weer een stuk van hun akkers, en dus van hun opbrengst zien wegspoelen door regenval. Tegelijk wordt modderoverlast voor de gemeenten en de burgers vermeden. Geen overbodige investering, want naar schatting 30.000 hectaren Vlaams akkerland hebben regelmatig te kampen met een of andere vorm van erosie.
Vooral het zuiden van Vlaanderen heeft af te rekenen met het probleem omdat de akkers daar vaak op hellingen liggen. Jaarlijks spoelt zowat 1,6 miljoen hectare goed akkerland weg. De gevolgen zijn weggespoelde, vruchtbare landbouwgrond én overstromingen in lager gelegen gebieden. Jaarlijks prijskaartje: tot 7,5 miljoen euro.
Volgens het pas goedgekeurd investeringsprogramma voor erosiebestrijding krijgt de provincie Limburg het leeuwendeel van de subsidies, meer dan 1.335.000 euro voor 20 projecten in 6 verschillende gemeenten. Vooral de Zuid-Limburgse gemeente Gingelom mag een forse injectie verwachten van minister Jef Tavernier. Ook Sint-Truiden, Bilzen en Borgloon krijgen een stuk van de koek.
In de provincie Vlaams-Brabant krijgen 12 verschillende gemeenten (onder andere Bierbeek, Oud-Heverlee en Galmaarden) in totaal meer dan 517.000 euro van minister Jef Tavernier voor 14 erosiebestrijdingsprojecten. Oost-Vlaanderen krijgt 492.000 euro voor 10 erosiebestrijdingsprojecten, vooral in en rond Geraardsbergen, Ninove en Brakel. Een aantal West-Vlaamse gemeenten tenslotte mag een pot van 461.000 euro voor 19 kleinere projecten verdelen. Vooral de Midden-West-Vlaamse Heuvelrug is hier zwaar getroffen.
"Erosieproblemen kunnen vaak door een aantal kleine maatregelen goed verholpen worden", legt Jef Tavernier uit. "Door grasbufferstroken aan te leggen bijvoorbeeld, of door minimale bodembewerking, via dammetjes of middels erosiepoelen. Zo vermijden landbouwers dat hun akkers en hun oogst na een onweersbui wegspoelen".
Gemeenten die initiatieven nemen om iets aan erosie te doen, kunnen daarvoor subsidies krijgen. Vlaanderen heeft sinds 2002 een eigen subsidieprogramma voor erosieproblemen. In 2004 is Vlaanderen dus toe aan de derde subsidieronde.
Lees ook: Vilt-info: "Ik pak erosie bij de bron aan"