nieuws

Geen soepelere mestverwerkingsplicht voor veehouders

nieuws
Na maandenlange discussies bereikten de meerderheidspartijen in het Vlaams parlement eind 2003 een compromis over de versoepeling van de mestverwerkingsplicht. Die werd echter gekoppeld aan het afsluiten van een milieubeleidsovereenkomst vóór 1 januari 2005. Die MBO is er niet. Tenzij het nieuwe MAP anders bepaalt, zullen honderden veebedrijven vanaf 2007 al hun mest moeten verwerken. Dat schrijft Katrien Verstraete in De Tijd.
20 januari 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:29
Na maandenlange discussies bereikten de meerderheidspartijen in het Vlaams parlement eind 2003 een compromis over de versoepeling van de mestverwerkingsplicht. Die werd echter gekoppeld aan het afsluiten van een milieubeleidsovereenkomst vóór 1 januari 2005. Die MBO is er niet en dus zullen honderden veebedrijven die meer dan 10.000 kg fosfaat per jaar produceren vanaf 2007 al hun mest moeten verwerken. Dat schrijft Katrien Verstraete in De Tijd.

Volgens MAPII moeten grote veebedrijven al hun overtollige mest verwerken. Omdat er nog onvoldoende operationele capaciteit is voor de verwerking van varkensmest werd de mestverwerkingsplicht lichtjes afgezwakt. Via een wijziging van het mestdecreet werden de verwerkingspercentages gradueel verminderd, met een plafond van 90 pct voor de grootste bedrijven.

Om die regeling ingang te doen vinden, moesten de veehouders 1,8 miljoen kg stikstof en 1 miljoen kg fosfaat extra onttrekken aan het milieu. Hoe de veehouders dat zouden doen, mochten ze zelf bepalen. "De bal ligt in het kamp van de veehouderij", zeiden de meerderheidspartijen VLD, sp.a en Groen! destijds.

De voorwaarde is niet vervuld. Bij de landbouworganisaties is te horen dat de regionale verkiezingen het uitschrijven van een MBO vertraagden. Daarna bleek zo'n overeenkomst te botsen op de grenzen van het complexe mestdecreet. Ook wordt toegegeven dat gewacht wordt op de inhoud van een nieuw Mestactieplan. Minister van Leefmilieu Kris Peeters heeft beloofd dat hij MAPIII nog vóór het zomerreces bij het parlement indient. Sommigen in de sector hopen op een versoepeling van de mestverwerkingsplicht in dit nieuwe decreet, anderen vrezen dat nog meer mest zal moeten verwerkt worden.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek