nieuws

Geen sociale bescherming voor boeren met 1 energiemeter

nieuws
Volgens de energiewetgeving heeft elk huishouden bij wanbetaling recht op gratis elektriciteit. Volgens Boeren op een Kruispunt geldt dit in 90 percent van de gevallen niet voor land- en tuinbouwers. Zij worden aanzien als bedrijf en genieten dus geen enkele sociale bescherming.
7 mei 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:54
Lees meer over:

In de energiewetgeving staat dat elk huishouden bij wanbetaling recht heeft op gratis elektriciteit. Volgens Boeren op een Kruispunt geldt dit in 90 percent van de gevallen niet voor land- en tuinbouwers. Zij worden aanzien als bedrijf en genieten dus geen enkele sociale bescherming. Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer kaartte dit aan bij energieminister Freya Van den Bossche.

Volgens de energiewetgeving heeft een huishoudelijke elektriciteitsverbruiker in Vlaanderen recht op een gratis hoeveelheid elektriciteit, zijn er sociale minimumprijzen en zijn er maatregelen die voorkomen dat klanten die problemen hebben met het betalen van hun facturen zomaar afgesloten worden. “Van die maatregelen kunnen land- en tuinbouwers vaak niet genieten omdat zij enkel een bedrijfsmeter hebben”, aldus De Meyer (CD&V). Hij vroeg aan minister Van den Bossche of er oplossingen zijn voor dit probleem.

De minister bevestigt dat de zogenaamde gemengde afnemers inderdaad geen recht hebben op gratis elektriciteit en niet kunnen genieten van beschermingsmaatregelen bij wanbetaling. Zij stelt dat het een beslissing van de vorige Vlaamse Regering was om gemengde afnemers die tot dan toe een dubbel voordeel genoten, namelijk enerzijds een aantal boekhoudkundige en fiscale voordelen en anderzijds de sociale voordelen, niet langer te beschouwen als huishoudelijke afnemers.

Landbouwers met één energiemeter genieten van boekhoudkundige en fiscale voordelen voor hun totaalverbruik, maar kunnen dus niet genieten van enige sociale bescherming. Wel is er de mogelijkheid, aldus de minister, indien de landbouwers kozen voor het forfaitair systeem, waardoor hun energieonkosten niet aftrekbaar zijn, aan hun leverancier te vragen hun contract om te zetten in een contract op privénaam aan professionele voorwaarden.

En natuurlijk is het ook steeds mogelijk om een aparte meter te installeren voor het privé- en het professionele gedeelte. Dan geniet men privé van de sociale voordelen en bedrijfsmatig van de fiscale en boekhoudkundige voordelen. Bij wanbetaling wordt dan ook enkel de professionele meter afgesloten. “Ik raad de land- en tuinbouwers aan om de voor hen meest voordelige regeling te kiezen. Maar wat ik niet kan doen, is alle voordelen van de verschillende opties laten combineren”, aldus Van den Bossche.

VREG, de Vlaamse reguleringsinstantie voor de elektriciteits- en gasmarkt, raadt gemengde afnemers aan om hun boekhouder te raadplegen om te bekijken welk van de drie statuten het voordeligst is.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek