Geen draagvlak voor vleesmatiging in Vlaams parlement
nieuwsMet een lezing van Nobelprijswinnaar en klimaatexpert Pachauri in Gent heeft het Ethisch Vegetarisch Alternatief enkele weken geleden de vleesmatiging op de politieke agenda gezet. "De hoge vleesconsumptie heeft niet alleen negatieve effecten op het klimaat, ze is ook schadelijk voor de gezondheid en speelt een centrale factor in de huidige voedselcrisis", aldus Eloi Glorieux. De volksvertegenwoordiger van Groen! verweest onder meer naar een studie van het Nederlands Milieu- en Natuurplanbureau waaruit zou blijken dat de globale kosten van de klimaatverandering met de helft kunnen gereduceerd worden indien elke inwoners dagelijks maximaal 50 gram vlees zou eten.
Hoewel Glorieux er snel aan toevoegde dat het er niet om gaat radicaal met het eten van vlees te stoppen, kreeg hij meteen tegenwind van de andere fracties. "Ik zie in uw vraag een misprijzen voor de intensieve veehouderij", reageerde CD&V-parlementslid Erik Matthijs. Het Vlaams Belang vroeg zich af of Glorieux wel eens had stilgestaan bij de economische impact van zijn suggestie. Voor Open Vld stipte Vera Van der Borght aan dat in het kader van het preventieve gezondheidsbeleid al veel gesensibiliseerd worden rond gevarieerde voeding.
Vlaams minister van Leefmilieu Crevits wees er op haar beurt op dat de landbouwsector op het vlak van klimaatinspanningen de koploper is in Vlaanderen. "In 2006 was de uitstoot van broeikasgassen van deze sector met 22 procent gedaald ten opzichte van 1990", luidde het. De minister wijst er ook op dat het wereldwijde landbouwareaal niet eenzijdig kan gebruikt worden voor de teelt van plantaardige producten. "Een groot deel van het areaal kan enkel gevaloriseerd worden voor de voedselvoorziening via graasland. Zo beschermt Europa via zijn plattelandsbeleid het permanent grasland".
Anderzijds erkent Crevits het belang van een gezond groente-, fruit- en granenverbruik van lokale oorsprong. "Vanuit gezondheidsoverwegingen is de consumptie van voldoende granen, groenten en fruit zeker aan te bevelen. Niet alleen omwille van het preventieve positieve effect tegen hart- en vaatziekten, maar ook inzake het toenemend overgewicht vooral bij jonge mensen, wat stilaan een hypotheek legt op ons toekomstig gezondheidsbeleid".(KS)