"Geen andere rundveebedrijven met brucellose besmet"

Het Voedselagentschap deelt mee dat de brucellose op een rundveebedrijf in de provincie Luik wellicht een alleenstaand geval was. Op 150 rundveebedrijven werden 2.650 bloedmonsters genomen en tot op heden was geen enkel non-conform resultaat afkomstig van buiten het bedrijf waar op 17 november brucellose werd vastgesteld.
21 december 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:57
Lees meer over:

Het Voedselagentschap deelt mee dat de brucellose op een rundveebedrijf in de provincie Luik wellicht een alleenstaand geval was. Op 150 rundveebedrijven - uit de buurt van het getroffen bedrijf of bedrijven die om andere redenen een risico liepen - werden 2.650 bloedmonsters genomen en tot op heden was geen enkel non-conform resultaat afkomstig van buiten het bedrijf waar op 17 november brucellose werd vastgesteld.

Op het landbouwbedrijf in de provincie Luik testte een rund na een verwerping positief op brucellose. Het ging om het eerste geval van de besmettelijke runderziekte op Belgische bodem sinds maart 2000. Op 6 december werd een tweede voor brucellose positieve verwerping in datzelfde landbouwbedrijf vastgesteld.

Het Voedselagentschap voerde onmiddellijk sanitaire maatregelen in en startte het epidemiologisch onderzoek. Dit onderzoek heeft aangetoond dat naast de twee drachtige dieren de ziekte ook vier meststieren op het bedrijf heeft getroffen. Op 10 december werd gestart met het afmaken van de dieren op het bedrijf.

Het onderzoek van de ingaande en uitgaande verplaatsingen van de runderen van dit bedrijf bracht aan het licht dat twee dieren werden vervoerd naar twee bedrijven in respectievelijk Oost- en West-Vlaanderen. Beide dieren werden getest en bleken negatief te zijn, maar worden uit voorzorg toch geslacht.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek