GAIA: "Voorstel De Wever is ramp voor dierenwelzijn"

Dierenrechtenorganisatie GAIA is niet te spreken over het voorstel van koninklijk verduidelijker Bart De Wever (N-VA) om de federale bevoegdheid dierenwelzijn over te hevelen naar de gewesten en onder te brengen bij Landbouw. “Voor al wie opkomt voor dierenwelzijn, is dit onaanvaardbaar”, klinkt het.
18 oktober 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:56
Lees meer over:

GAIA is niet te spreken over het voorstel van koninklijk verduidelijker Bart De Wever (N-VA) om de federale bevoegdheid dierenwelzijn over te hevelen naar de gewesten en onder te brengen bij Landbouw. “Als dierenwelzijn opnieuw bij landbouw komt, belanden we terug in de tijd van voor 1999 toen dierenwelzijn systematisch werd verpletterd onder het gewicht van de landbouwbelangen”, klinkt het.

GAIA roept alle politieke partijen op om dit voorstel over dierenwelzijn niet te aanvaarden. “Sinds 1999 is dierenwelzijn de bevoegdheid van de federale minister voor Volksgezondheid. Daardoor werd het dierenwelzijn eindelijk verlost van de wurgende greep van de landbouw- en andere belangen. Precies doordat die directe link met landbouw er niet meer was, kon er vooruitgang worden geboekt in meerdere dossiers”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

De dierenrechtenorganisatie heeft daarom een nota opgesteld met tien redenen waarom dierenwelzijn een federale bevoegdheid, onttrokken aan de bevoegdheid van landbouw, moet blijven. “Die nota hebben wij overgemaakt aan alle politieke partijen. Wij vragen dat er een federale minister voor Dierenwelzijn komt die naast zijn of haar andere bevoegdheden, Dierenwelzijn expliciet in de titulatuur draagt”, aldus Vandenbosch.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek