"Fruitbieren zitten in de lift"
nieuwsFruitteler Luc Pans in Sint-Margriete-Houtem bij Tienen mocht dinsdag al voor het 29ste jaar op rij de eerste kriekenoogst afleveren aan brouwerij Belle-Vue, waar de meesterbrouwers de krieken verwerken in het lambiekbier. De brouwerij doet enkel een beroep op de krieken van Pans.
Het bedrijf heeft een areaal van zo'n 35 hectare, waarvan een tiental voor krieken. "Om krieken te kunnen telen, is het klimaat een doorslaggevende factor", zegt Luc Pans. "Onze koude winters, met minstens tien dagen temperaturen onder het vriespunt, hebben we nodig, omdat de bomen een soort winterslaap nodig hebben. Zo hebben ze in het voorjaar weer volop energie, die ze aan de vruchten kunnen geven".
Het bedrijf gebruikt een mengvorm van Gorsem, een Belgische variëteit, en de Kelleris, een Deense soort. "Om deze variëteit te ontwikkelen, is op initiatief van de toenmalige brouwerij De Neve onderzoek gedaan door de Katholieke Universiteit Leuven. Gorsem heeft een sterker aroma, de Kelleris kriek heeft meer sap, en maakt het geheel wat zachter van smaak".
De krieken van Pans worden machinaal geplukt. "Handpluk komt enkel nog voor bij jonge kriekenbomen", zegt Pans. "De krieken vallen bij het schudden op een dekzeil, dat wordt geleegd in bakken water. De krieken zinken naar de bodem. Het vuil, de takjes en de bladeren komen bovendrijven. Een boom blijft goede vruchten geven tot ongeveer 20 jaar, maar ze kunnen zeer oud worden. Onze oudste boom hier in de boomgaard stamt uit 1894".