nieuws

Fraude ontdekt met besmette melk van Campina

nieuws
Met antibiotica besmette melk afkomstig van het Belgische zuivelbedrijf Campina is via het Nederlandse recyclagebedrijf Toontje Hendriks terechtgekomen in veevoeder. Dat meldde het VRT-Journaal vrijdag. Het Nederlandse gerecht is erop uitgekomen tijdens een Europees fraudeonderzoek.
18 juni 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:30
Met antibiotica besmette melk afkomstig van het Belgische zuivelbedrijf Campina is via het Nederlandse recyclagebedrijf Toontje Hendriks uit Baarle-Nassau terechtgekomen in veevoeder. Dat meldde het VRT-Journaal vrijdag. Het Nederlandse gerecht is erop uitgekomen tijdens een Europees fraudeonderzoek. In een reactie aan Belga geeft Campina toe dat het nalatig is geweest, maar niettemin te goeder trouw heeft gehandeld.

"Wij hebben het niet in het dierenvoeder gebracht. Dat heeft Toontje Hendriks gedaan. Wij hebben wel nooit gevraagd dat hij zou bewijzen dat de melk vernietigd werd. Als goede huisvader is dat een nalatigheid van ons", zegt Erik De Cock, directeur van Campina België, dat deel uitmaakt van de groep Campina International.

In Nederland is daardoor jarenlang afgekeurde melk met antibiotica verwerkt in veevoeder. Volgens Europese regels mag zoiets inderdaad niet, aldus De Cock. De melk moet vernietigd worden, of de antibiotica geneutraliseerd. Dan kan de melk nog gebruikt worden voor veevoeder. Campina zegt dat het slechts een kleine fractie van haar productie heeft afgevoerd naar de Nederlandse firma, hoogstens 10 vrachtwagens per jaar. "Dat is ongeveer 150.000 liter op de zowat 500 miljoen liter die wij in België ophalen", aldus de directeur.

Omdat Toontje Hendriks de afgekeurde melk toch zonder behandeling heeft verwerkt, riskeert nu ook Campina te delen in de brokken. "Het gerechtelijk onderzoek is afgerond en we hebben onze volle medewerking verleend", zegt De Cock. Er hangt Campina een boete boven het hoofd. Sinds begin 2004 voert het wel al zijn met antibiotica besmette melk voor vernietiging naar het vilbeluik Rendac. En daar blijken dit jaar meer afgekeurde porties dan ooit toe te komen, ook van andere bedrijven, zegt De Cock. "Ik ben er zeker van dat nog andere melkerijen hun reststromen naar Toontje Hendriks hebben gedaan. In 2004 waren wij bijna de enige die bij Rendac lieten vernietigen. De andere melkerijen hebben nu wellicht ook het geweer van schouder veranderd".

De Cock wijst er voorts op dat Campina een voortrekkersrol speelt qua voedselveiligheid. "Wij hebben meegewerkt aan de Zuivelgids die door het Voedselagentschap is goedgekeurd, en van elke vrachtwagen die bij ons binnenrijdt worden stalen genomen. Het is trouwens zo dat het bedrijf besmette melk op het spoor komt. Maar Campina zelf is pas gaan bijsturen na een inspectie van het Voedselagentschap. Dat vroeg ons eind 2003 om garanties dat de afgekeurde melk daadwerkelijk vernietigd werd en Toontje Hendriks kon ons daarvan geen bewijs leveren", aldus De Cock. Pas dan is Campina naar Rendac beginnen afvoeren.

Daar moet het zuivelbedrijf evenwel betalen voor de vernietiging van de melk, terwijl Toontje Hendriks Campina toch geld gaf voor de melk? "Grote winsten heeft ons dat niet opgeleverd", nuanceert De Cock. "Enkele duizenden euros per jaar. Niet eens genoeg om onze transportkosten te dekken".

Bron:Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek