nieuws

Franse wijnsector in crisis leert consument ontdekken

nieuws
Franse wijnbouwers hebben te lang gedacht dat ze om het even wat tegen om het even welke prijs konden verkopen. Als crisismanager Bernard Pomel zijn zin krijgt, staat de sector voor een ware revolutie. Pomel, een oud-prefect, kreeg begin dit jaar van de Franse minister van Landbouw de opdracht om de nationale wijnbouw uit het slop te helpen. Hij spreekt over het toevoegen van houtkrullen tijdens het productieproces en wil het aantal wijnregio's en wijnsoorten terugschroeven.
31 maart 2006  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:33
Franse wijnbouwers hebben te lang gedacht dat ze om het even wat tegen om het even welke prijs konden verkopen. Als crisismanager Bernard Pomel zijn zin krijgt, staat de sector voor een ware revolutie. Pomel, een oud-prefect, kreeg begin dit jaar van de Franse minister van Landbouw de opdracht om de nationale wijnbouw uit het slop te helpen. Hij spreekt over het toevoegen van houtkrullen tijdens het productieproces en wil het aantal wijnregio's en wijnsoorten terugschroeven.

"We moeten niet langer de wijn maken die wij graag maken. We moeten de wijn maken die de consument wil drinken". Dat is kort samengevat de filosofie achter de plannen van Bernard Pomel. Het moet gezegd dat de consument de Franse wijn steeds vaker links laat liggen. De grote namen doen het nog wel goed, maar de consument laat de immense plas anonieme Franse wijntjes voor wat ze waard zijn en koopt liever 'nieuwewereldwijnen'. Gevolg: een massa kleine wijnbouwers, vooral in Bordeaux en Languedoc, staat het water aan de lippen.

Om uit dit dal te geraken, moet de wijnsector zich volgens crisismanager Pomel aanpassen aan wat de grote massa wijndrinkers wil. "Ik vrees dat dit plan een gemakkelijkheidsoplossing is", zegt Steve Bette, gepassioneerd wijnliefhebber en sommelier van het Antwerpse restaurant 'Dôme' in Het Laatste Nieuws. "De Fransen willen de Australiërs imiteren, maar die beginnen nu juist wijnen te maken met minder hout, meer finesse en waarin het klimaat en de terroir beter tot hun recht komen. En het is ook juist op dat gebied dat de Fransen echt alle troeven in handen hebben".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek