"Franse boeren belangrijker dan banlieues"
nieuwsFrankrijk heeft het moeilijk om zich aan te passen aan de globalisering, merkt Corthouts op. Sinds de Franse bevolking in mei nee zei tegen de Europese grondwet probeert het land zich af te schermen. Kop van Jut dezer dagen in Frankrijk is de Britse eurocommissaris Peter Mandelson. Alle lidstaten geven Mandelson krediet, behalve Frankrijk. Bij ieder voorstel om het landbouwprotectionisme af te bouwen, schreeuwt Parijs dat hij zijn boekje te buiten gaat.
Corthouts heeft er een verklaring voor: wie de landbouwsubsidies wil verminderen treft niet alleen de boeren, maar ook de voedingsindustrie, het plattelandstoerisme en de zo geroemde Franse gastronomie. Daar aan raken is voor Parijs onbespreekbaar, Het wordt echter tijd dat de Fransen hun rekening maken, luidt het in De Morgen. Binnen de Europese Unie gaat 40 procent van het budget van een slordige 100 miljard euro naar landbouw. Door te snoeien in die uitgaven komen er centen vrij die de overheid beter kan aanwenden om innovatie in bedrijven te stimuleren. Tiens, waar hebben we dat nog gehoord?
Snoeien in de landbouwuitgaven maakt een handelsakkoord mogelijk, schrijft Corthouts, en dat moet Europese en Franse bedrijven toelaten meer te exporteren en de werkgelegenheid te verhogen. De jongeren in de banlieues krijgen daardoor misschien een kans om aan een baan te geraken, klinkt het. Maar dan moet dus bespaard worden op die "dure landbouw". Aan het eind van zijn opiniestukje jammert Corthouts over het feit dat zijn logica nog niet is doorgedrongen in Frankrijk. Vreemde jongens, daar in Parijs, schrijft hij tot slot.
Of is het probleem eerder dat er iets scheef zit met het logica in het artikel? De Europese landbouwuitgaven bedragen ongeveer één procent van alle overheidsuitgaven in de EU. En dat terwijl de landbouwbevolking nog altijd goed is voor 5 procent van de Europese bevolking. Vreemd dat de machtige landbouwlobby er niet in slaagt om dit simpele gegeven duidelijk te maken aan nochtans goed opgeleide opiniemakers.
Lees ook: Landgenoten: 'Wat heeft u tegen landbouwsubsidies?'