Frans weekblad stelt hygiëne slachthuizen in vraag
nieuwsBegin maart belandde bijna 2,5 ton met e.coli besmet vlees van het slachthuis Socopa in de grootwarenhuizen Carrefour en Monoprix. Tientallen consumenten werden ziek. Volgens Le Point hoeft de contaminatie geen verwondering te wekken. In bijna de helft van de slachthuizen voor pluimvee en konijnen en 42 procent van de slachthuizen voor runderen, kalveren en varkens worden de hygiëneregels met de voeten getreden, zo luidt het.
Volgens de DGAL zijn de beweringen in Le Point zwaar overtrokken omdat ook administratieve tekortkomingen onder inbreuken tegen de hygiënevoorschriften gerekend worden. "Er is een verschil tussen sanitaire tekortkomingen en het vergeten van een document", reageert de overheidsdienst. Slechts 19 van de 333 slachthuizen worden door de overheid gerangschikt in categorie 4, waar de bedrijven thuishoren die vanwege hun slechte reputatie een streng controleregime opgelegd krijgen. "Die vertegenwoordigen slechts 3,6 miljoen ton of nauwelijks één procent van de Franse vleesproductie".
De DGAL geeft wel toe dat de voorbije vijf jaar 59 slachthuizen zijn dichtgegaan. Dat gebeurde ofwel om economische ofwel om sanitaire redenen. Twee weken geleden ontvingen de directeurs van de veterinaire diensten in elk departement overigens nog een brief van de DGAL waarin wordt opgeroepen om vooral de kleine slachthuizen aan strengere inspecties te onderwerpen. Op die manier hoopt de instelling tegemoet te komen aan de bezorgdheden die geuit werden door de EU.(KS)