Familie uit Jabbeke heeft beste vleesveebedrijf

De familie Timmerman uit Jabbeke baat het beste vleesveebedrijf van Vlaanderen en Nederland uit. Ze kreeg maandag in Schilde de CRV-Vleesveetrofee naar aanleiding van een congres voor vleesveehouders in ons land. De familie kreeg ook een geldprijs van 5.000 euro. De jury prees het winnende bedrijf voor het uitgekiende diermanagement en voor de vernieuwende stalinrichting met een goed uitgewerkt ventilatiesysteem en korte looplijnen. Bedrijfsleider Dries Timmerman besteedt ook extra aandacht aan de voeding van de dieren.
9 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

De familie Timmerman uit het West-Vlaamse Jabbeke baat het beste vleesveebedrijf van Vlaanderen en Nederland uit. Ze kreeg maandag in Schilde de CRV-Vleesveetrofee naar aanleiding van een congres voor vleesveehouders in ons land. De familie kreeg ook een geldprijs van 5.000 euro. Twee andere genomineerden gingen naar huis met een cheque van 500 euro.

Dries Timmerman ging na zijn opleiding werken in de veevoederbranche. Intussen is hij al twee jaar eigenaar van de Jorchrishoeve, maar drie dagen per week is hij nog altijd werkzaam in de veevoedersector. "Daar heb ik bewust voor gekozen, want per slot van rekening is voeder de belangrijkste kostenpost op het bedrijf", zegt de veehouder in een interview met het ledenblad van CRV.

Vorige zomer bouwde de jonge boer een nieuwe stal, waarbij diergezondheid en korte looplijnen een belangrijk aandachtspunt waren. Het resultaat is één grote stal, waarbij dieren gemakkelijk doorgeschoven kunnen worden. Alleen voor de pas gekalfde koeien zijn er nog zeven aanbindplaatsen. "Vroeger werd het bedrijf gerund door twee personen, nu doe ik het op mijn eentje, en dan ook nog eens parttime", zegt Timmerman.

Via een Brusselse slager zet de veehouder zijn jonge koeien af tegen een meerprijs van zo'n halve euro per kilo geslacht gewicht. Ook voor de andere dieren is hij op zoek naar betere afzetmogelijkheden. Momenteel mest hij een aantal stieren af op een bijzonder rantsoen. Met weipoeder, lijnproducten en drafpellets probeert hij het perfecte dier te bekomen. Timmerman hoopt dat hij op termijn een eigen vleesmerk in de markt kan zetten.

De boer probeert ook zo milieuvriendelijk mogelijk te werken. Hij is op elf hectare bezig met agrarisch natuurbeheer, de dieren drinken het regenwater dat de stal opvangt en er zijn plannen voor zonnepanelen. Hoewel Timmerman zweert bij Belgisch witblauw, gebruikt hij ook genetica van vreemde origine om de vitaliteit te behouden en problemen te voorkomen.

De beslissing over de laureaten van de CRV-Vleesveetrofee wordt voor de helft door een vakjury en voor de helft door het publiek via een internetstemming genomen.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek