nieuws

Eten consumenten straks gepersonaliseerde voeding?

nieuws
Functionele voeding bevat een bijzonder ingrediënt dat een gezondheidsbonus belooft. De nieuwste trend gaat nog een stap verder: met gepersonaliseerde voeding kan de consument straks zijn eigen gezondheidsrisico's te lijf gaan. Een genetische test kan gezondheidsrisico's blootleggen. Die informatie is bruikbaar voor de keuze van voeding die ontworpen is om de dreigende kwalen in kwestie te voorkomen. Dat schrijft wetenschapsjournaliste Kim De Rijck in De Standaard.
29 april 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:29
Functionele voeding bevat een bijzonder ingrediënt dat een gezondheidsbonus belooft. De nieuwste trend gaat nog een stap verder: met gepersonaliseerde voeding kan de consument straks zijn eigen gezondheidsrisico's te lijf gaan. Een genetische test kan gezondheidsrisico's blootleggen. Die informatie is bruikbaar voor de keuze van voeding die ontworpen is om de dreigende kwalen in kwestie te voorkomen. Dat schrijft wetenschapsjournaliste Kim De Rijck in De Standaard.

Welke voeding goed voor u is, zit voor een deel in uw genen vervat. Mensen met een zogenaamd ApoE4-gen zien hun cholesterolgehalte al stijgen bij matig alcoholgebruik. Bij mensen met de genvariant ApoE2 is het tegenovergestelde het geval. Een genetische test kan dus een aanwijzing geven welk soort voedingsmiddelen u best eet. Enkele bedrijfjes verkopen al zulke (dure) gentests moet voedingsadvies, vaak via het internet. Maar het aantal geteste genvarianten is meestal belachelijk laag en de aanbevelingen weinig origineel.

Meer nog dan genen kunnen meetbare stoffen in bloed en urine informatie geven hoe iemands gezondheidstoestand evolueert bij veranderende eetgewoonten. Veel suiker in de urine kan misschien wijzen op beginnende diabetes. Slim ontworpen voedingsmiddelen kunnen dergelijke gezondheidsproblemen misschien voorkomen en kunnen voor de industrie bovendien een aardige stuiver opbrengen.

"Als dikke muizen onze bereiding met thee-extracten eten", vermindert hun lichaamsvet", aldus Manfred Eggersdorfer van de firma DSM. "Mensen hebben andere noden in de verschillende levensfasen. Met aangepaste producten willen we daarop inspelen". Unilever zou een stof onderzoeken die de eetlust onderdrukt. En voedingsgigant Nestlé onderzoekt hoe stress te controleren valt.

"Om de voeding gericht bij te sturen, moeten we met grote gevoeligheid veranderingen in het lichaam kunnen meten", zegt Laurent-Bernard Fay van Nestlé. "Dat is niet alleen extreem duur, maar vergt ook veel kennis over de gewenste verhoudingen van stoffen in het bloed. Kennis die nog grotendeels ontbreekt. We hebben de technologie om eiwitten of andere stoffen in bloed en urine te meten, of om een genetisch profiel van een persoon te maken. Maar we weten nog amper wat we daaruit kunnen besluiten over zijn gezondheidstoestand".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek