Eerste rozen onder LED-verlichting voor deputatie

Het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) schenkt vrijdag de allereerste Belgische rozen die geteeld werden onder LED-verlichting aan het Oost-Vlaamse provinciebestuur. De topkwaliteit die onze rozentelers jaarrond produceren vergt een intensieve belichting. LED-lampen kunnen zodanig opgebouwd worden dat ze enkel het licht produceren dat de plant nodig heeft. "Maar het is belangrijk om eerst een goede kennis op te bouwen over de groei en productie van planten en bloemen onder deze lampen", zegt Bruno Gobin, de directeur van het PCS.
5 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

Het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) schenkt vrijdag de allereerste Belgische rozen die geteeld werden onder LED-verlichting aan het Oost-Vlaamse provinciebestuur. De topkwaliteit die onze rozentelers jaarrond produceren vergt een intensieve belichting. LED-lampen kunnen zodanig opgebouwd worden dat ze enkel het licht produceren dat de plant nodig heeft.

De voorbije jaren werd de Vlaamse snijbloementeelt niet alleen geconfronteerd met toenemende concurrentie uit Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen, maar ook met een forse stijging van de energiefactuur. Daarom is het (PCS) al enkele jaren bezig met het uittesten van energiebesparende maatregelen, gaande van isolerende kasdaken en het gebruik van bodemwarmte tot het telen op de grens van de koudetolerantie van planten. Ook het fijner afstellen van klimaatcomputers kan tot een belangrijke energiebesparing leiden.

Begin dit jaar startte het proefcentrum op vraag van de sector met de rozenteelt onder verschillende types LED-verlichting. Het gaat om een snel evoluerende technologie die op termijn de traditionele groeilampen overbodig kan maken. "Maar het is belangrijk om eerst een goede kennis op te bouwen over de groei en productie van planten en bloemen onder deze lampen", zegt Bruno Gobin, de directeur van het PCS.

Het proefcentrum meet het productievolume, de kwaliteit en de houdbaarheid van de rozen die gekweekt worden onder LED-verlichting. Uiteraard wordt ook het energieverbruik van de diverse systemen bestudeerd. Het is de bedoeling dat de eerste onderzoeksresultaten eind dit jaar kunnen doorgespeeld worden naar de rozentelers en andere geïnteresseerde siertelers.

Omdat het PCS voor haar praktijkonderzoek kan rekenen op nogal wat steun van het Oost-Vlaamse provinciebestuur, krijgen de leden van de deputatie de eerste rozen die opgekweekt werden onder LED-verlichting.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek