Een lid op tien van Mechelse Veilingen is Nederlander
nieuwsDe Mechelse Veilingen zijn overigens niet de enige die aantrekkelijk blijken voor buitenlandse telers. In Hoogstraten worden heel wat Nederlandse aardbeien geveild. En Roeselare kent aanvoer vanuit Frankrijk. De aantrekkingskracht van het Belgische veilingsysteem schuilt in drie factoren, zegt Bert Stas van de Mechelse Veilingen.
Ten eerste is er het kloksysteem dat in Nederland vrijwel afgeschaft is. Hier en daar zijn er nog wat kleine veilinkjes die een klein deel van de aanvoer via de klok verkopen, maar het merendeel wordt afgezet via The Greenery, een enorm handelshuis waarin de grootste Nederlandse veilingen zijn opgegaan en dat met vaste prijzen op contractbasis werkt. "Door dat systeem hebben ze af te rekenen met de prijsdruk van de grootdistributie", zegt Stas. "En dan kom je in een neerwaartse spiraal terecht. Bij het kloksysteem heb je niet altijd de hoogste, maar wel de juiste prijs".
Een tweede factor is het kwaliteitsbeleid van de Belgische veilingen. De Belgische veilingen hebben zich toegelegd op producten van hoge kwaliteit. Dat heeft te maken met de invoering van het Flandria-label tien jaar geleden. "De Nederlandse telers die lid zijn van de Mechelse Veilingen, moeten voldoen aan het strenge lastenboek voor Flandria. Maar ze kunnen daardoor wel een hogere prijs voor hun producten krijgen", luidt het.
Ten derde is er de kostenstructuur. Juist door het grootschalige karakter van The Greenery is die voor kleinere telers erg zwaar. Het lidmaatschap bedraagt 2.500 euro per jaar, en de commissie op de verkochte groenten is procentueel hoger voor kleinere telers. In Mechelen moet een teler alleen voor 50 euro aandelen kopen en is de commissie voor iedereen gelijk.
Veel van de Nederlandse telers vervoeren hun groenten niet zelf naar Mechelen. Ze brengen ze naar de zogeheten gastveiling van Zundert, die alle aanvoer via de klokken van Hoogstraten en Mechelen verkoopt. Door de groeiende aanvoer vanuit Nederland is er wel kans op verwarring. Het kan immers voorkomen dat een product met het Flandria-label wordt verkocht als 'product from Holland'. "Maar het Flandria-label is, ondanks de naam, geen geografische afbakening", zegt Stas. "Het is een kwaliteitslabel".
Lees ook: Zo gezegd: Jan Prinsen (Colruyt): "Tuinders mogen Flandria-label niet te grabbel gooien"