nieuws

Eén kilo ananas stoot vijf kilo CO2 uit

nieuws
De jongste dertig jaar is het transport van voedingsproducten verdriedubbeld in de Europese Unie. Bovendien legt de Belgische consument jaarlijks 2.500 kilometer af om boodschappen te doen. "Onze maaltijden leggen heel wat kilometers af en die afstanden hebben forse milieukosten", zegt Rob Renaerts van het Brussels Observatorium voor duurzame consumptie in De Standaard. Het observatorium zette een aantal berekeningen op een rijtje.
22 april 2006  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:33
De jongste dertig jaar is het transport van voedingsproducten verdriedubbeld in de Europese Unie. Bovendien legt de Belgische consument jaarlijks 2.500 kilometer af om boodschappen te doen. "Onze maaltijden leggen heel wat kilometers af en die afstanden hebben forse milieukosten", zegt Rob Renaerts van het Brussels Observatorium voor duurzame consumptie in De Standaard. Het observatorium zette een aantal berekeningen op een rijtje.

Vooral het transport legt een zware belasting op het leefmilieu. De CO2-uitstoot ten gevolge van het wegverkeer steeg in België van ruim 8 miljoen in 1980 tot bijna 15 miljoen ton in 2001. "Die 2.500 kilometer voor onze boodschappen zijn goed voor 400 kilo CO2-uitstoot. Maar auto's en vrachtwagens stoten zelfs niet het meeste CO2 uit. Vliegtuigen zijn nog vervuilender", zegt Renaerts.

Desondanks komen relatief veel producten op de Belgische markt terecht via vliegtuigtransport. "Verse ananas komt uit Ghana of Costa Rica, levende paling en kreeft uit de Verenigde Staten, druiven en aardbeien uit Australië, verse vis uit Afrika, bonen en asperges uit Kenia of Peru. Het observatorium berekende voor enkele producten de CO2-uitstoot. Een kilo ananas uit Ghana is goed voor 5 kilo CO2-uitstoot, net als een kilo sla uit Californië. Een kilo wortelen uit Zuid-Afrika levert 5,5 kilo CO2-uitstoot op.

Ter vergelijking: tijdens het transport van dezelfde ananas per boot wordt ongeveer 50 gram CO2 uitgestoten. "Om een beeld te geven van de hoeveelheden die per vliegtuig op de Belgische markt terechtkomen: elke week worden 100.000 ananassen aangevoerd en 80 ton aardbeien en witte druiven; elk dag 7,5 tot 10 ton kabeljauw", aldus Renaerts.

Het observatorium pleit voor informatie over de afkomst op de verpakking van alle voedingsmiddelen. Vooral bij verwerkte producten ontbreekt die informatie. Het observatorium spoort consumenten ook aan om meer streekproducten en seizoensgebonden groenten en fruit te eten.

Meer informatie: Dossier 'Hoeveel kilometers bevat uw bord?'

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek