EU wil kwaliteit landbouwproducten beter valoriseren
nieuwsHet groenboek biedt een overzicht van het hele scala van normen, kwaliteits- en certificeringsprogramma's en etiketteringsregelingen die momenteel van toepassing zijn in de Europese Unie. Ook wordt in het document de vraag gesteld welke maatregelen nog genomen kunnen worden om de sterke kanten van onze landbouw nog beter uit te spelen en om consumenten beter te informeren over de aangeboden producten.
"De landbouwers moeten producten leveren met de eigenschappen die de consumenten wensen, zij moeten die eigenschappen waarborgen en, wat misschien wel het belangrijkste is, ze moeten de consumenten doeltreffend voorlichten over die eigenschappen. Ik zou van alle betrokkenen willen weten of onze beleidsinstrumenten en specifieke kwaliteitsregelingen goed functioneren en wat er eventueel nog meer zou moeten gedaan worden", aldus Fischer Boel.
De Europese landbouwers voldoen aan zowat de strengste productievoorschriften ter wereld en ze beschikken over de nodige vakbekwaamheid om producten op maat van de klant te leveren. Daarom is de Europese Commissie ervan overtuigd dat de landbouwers de gestelde eisen niet als een last mogen zien, maar wel als een kans om die eisen tot een voordeel om te buigen in hun concurrentiestrijd met producenten uit derde landen.
In het groenboek poneert de Commissie bijvoorbeeld de vraag of het verplicht moet worden om op voedseletiketten te vermelden waar de productie van de primaire producten heeft plaatsgevonden. Ook wordt de vraag gesteld of er behoefte is aan nieuwe kwaliteitsregelingen, hoe men kan voorkomen dat consumenten door certificeringsregelingen misleid worden, of producten die er visueel niet aantrekkelijk uitzien toch mogen verkocht worden, enzovoort.(KS)
Meer informatie: Online enquête