EU en VS willen Doha-ronde "zo snel mogelijk" afronden

Enkele uren nadat Ron Kirk benoemd werd door de senaat, zat de nieuwe Amerikaanse handelsgezant al rond de tafel met de Europese handelscommissaris Catherine Ashton. Een belangrijk gespreksonderwerp was de heropstart van de Doha-ronde. Europa wil een akkoord vooraleer de termijn van de Commissie verstrijkt in oktober.
25 maart 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

Enkele uren nadat Ron Kirk benoemd werd door de senaat, zat de nieuwe Amerikaanse handelsgezant al rond de tafel met de Europese handelscommissaris Catherine Ashton. Een belangrijk gespreksonderwerp was de heropstart van de Doha-ronde. Europa wil een akkoord vooraleer de termijn van de Commissie verstrijkt in oktober. 

"Buitengewone tijden vergen buitengewoon leiderschap", stelden Kirk en Ashton na hun onderhoud in een gezamenlijk communiqué. Zowel de EU als de VS willen zich profileren als een baken tegen het oprukkende protectionisme. "Daarom zijn we het eens over het belang om zo snel mogelijk een ambitieus en evenwichtig wto-akkoord te kunnen afsluiten".

De Doha-ronde werd opgestart in 2001 met de bedoeling om ontwikkelingslanden mee te laten profiteren van de voordelen van vrijhandel. Om een deal te bekomen, moeten grosso modo drie voorwaarden vervuld zijn: de VS moeten hun handelsverstorende landbouwsubsidies afbouwen, de EU moet zijn douanetarieven voor landbouwproducten doen dalen en de groeilanden moeten hun markten openstellen voor industriële goederen en diensten.

De regering Obama heeft al laten verstaan dat landen als China, India en Brazilië meer toegevingen moeten doen vooraleer de VS bereid zijn om te raken aan de subsidiekraan van de boeren. Pascal Lamy, de directeur-generaal van de WTO, bracht deze week een bezoek aan Washington om bij de Amerikanen goede voornemens voor constructieve onderhandelingen los te weken.

De Wereldhandelsorganisatie gaat ervan uit dat de wereldhandel dit jaar zal krimpen met negen procent. Dat is de grootste daling sinds de jaren dertig van de vorige eeuw en veel erger dan de daling met 2,8 procent die het IMF nog voorspeld had in januari. Volgens Lamy is een wto-akkoord de beste verzekering tegen protectionisme.

De multilaterale handelsregels staan als gevolg van de economische crisis onder zware druk. Op hun vorige top in november beloofden de leiders van de G20 om geen maatregelen te nemen die de handel en investeringen belemmeren. 17 van de 20 landen hebben zich niet gehouden aan die belofte. Op 2 april is opnieuw een ontmoeting van de G20 gepland.

Intussen heeft de Amerikaanse senaat ook de nominatie van Gary Locke als nieuwe minister van Handel goedgekeurd. Locke verdedigde vorige week zijn nominatie voor de handelscommissie. "Ik wil veeleer een eerlijke handel nastreven dan volledige vrijhandel", vertelde hij. Locke wil het accent leggen op sociale aspecten, milieunormen en veiligheid.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek