EU eist terugbetaling subsidies voor boterfraude
nieuwsDe Europese antifraudedienst OLAF legde in 2000 een netwerk bloot van fraude met namaakboter. Minderwaardige boter werd in de buurt van Napels vervaardigd met synthetisch materiaal en rundervet. Bedrijven in onder meer Duitsland, Frankrijk en België streken bij de transformatie of export van deze boter EU-subsidies op. En dat geld is nog steeds niet teruggevloeid naar Europa.
Voor het Europees Parlement is die 'onzorgvuldigheid' van de lidstaten onduldbaar. Zo blijkt uit de stemming van een rapport gisteren over de bescherming van de financiële belangen van de gemeenschap en fraudebestrijding. Sinds 1971 is al voor 3,1 miljard euro aan onterechte subsidies niet teruggeïnd. Het EU-commissielid voor Fraudebestrijding, Siim Kallas, beloofde tegen november een evaluatieverslag van de boterfraudezaak. In België loopt sinds 2003 een onderzoek tegen Aveve Zuivel en Corman, dat behoort tot de topvijf in de sector, naar hun betrokkenheid in de boterfraude.
De Belgische overheid wil voorlopig niet ingrijpen in de gerechtelijke procedure. Dat blijkt uit het antwoord van de federale minister van Landbouw, Sabine Laruelle (MR), aan europarlementslid Bart Staes (Groen!). Het Belgische betaalorgaan voor landbouwgeld, BIRB, heeft zich wel burgerlijke partij gesteld in het gerechtelijk onderzoek. Laruelle zegt te geloven in de onschuld van de twee bedrijven. Beide hanteren naar verluidt erg strikte kwaliteitsnormen in hun productieproces. Deze normen maken een niet-detectie van eventueel vervalste producten onmogelijk of bijna onmogelijk', schrijft ze. Voor beide bedrijven gaat het bovendien om een erg kleine hoeveelheid namaakboter die in het productieproces zou zijn beland.