EU behoudt exportsteun voor fok- en slachtvee
nieuwsDe Nederlandse landbouwminister Veerman haalde dus bakzeil met zijn pleidooi om een einde te maken aan de gesubsidieerde uitvoer van fok- en slachtvee naar Libanon. Ook vroeg Veerman dat Europa van derde landen als Australië zou eisen dat zij beter toezien op de omstandigheden rond veetransporten naar het buitenland. Dit in ruil voor een internationale afspraak over een einde aan exportsubsidies.
Elk jaar exporteert de EU zowat 200.000 levende runderen naar het Midden-Oosten. De grootste uitvoerders zijn Duitsland, Frankrijk en Ierland. Brussel kent voor de uitvoer - een manier om van de Europese vleesoverschotten af te raken - zowat 60 miljoen euro subsidies per jaar toe. Gaia en het Britse Compassion in World Farming (CIWF) vragen al langer de stopzetting van die subsidies.
Europees landbouwcommissaris Fischer-Boel werkt op dit moment aan scherpere controles op de export van levend fok- en slachtvee. Onder de huidige regels vervalt de subsidie wanneer er dieren zijn vervoerd die onderweg geboorte geven. Dat geldt ook wanneer de sterfte tijdens transport boven de 5 procent ligt. Voor elk dier dat tijdens transport uitvalt wordt los van de drempel van 5 procent ook geen subsidie uitgekeerd.