nieuws

EU-parlement debatteert over actieplan dierenwelzijn

nieuws
Uit een enquête van de Eurobarometer onder 24.708 Europeanen bleek vorig jaar dat in 15 van de 25 lidstaten een meerderheid van de ondervraagden vindt dat er in hun land niet genoeg aandacht wordt geschonken aan het dierenwelzijn. Maar zijn consumenten wel bereid een hogere prijs te betalen voor meer dierenwelzijn? Dat was vorige week een van de thema's die besproken werden tijdens een hoorzitting in het Europees parlement.
12 juni 2006  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:33
Uit een enquête van de Eurobarometer onder 24.708 Europeanen bleek vorig jaar dat in 15 van de 25 lidstaten een meerderheid van de ondervraagden vindt dat er in hun land niet genoeg aandacht wordt geschonken aan het dierenwelzijn. Maar zijn consumenten wel bereid een hogere prijs te betalen voor meer dierenwelzijn? Dat was vorige week een van de thema's die besproken werden in een hoorzitting over het Europees actieplan 2006-2010 die georganiseerd werd door de landbouwcommissie van het Europees parlement.

Diverse sprekers waren het er over eens dat dierenwelzijn een Europese waarde is, die sterk gelieerd is aan andere beleidsterreinen. De EU heeft al hoge standaarden, maar "er kan nog veel meer gedaan worden", zei de Duitse christen-democraat Elisabeth Jeggle die momenteel een rapport over het actieplan schrijft.

Ondanks het bewustzijn onder burgers van dierenwelzijn, lijkt een meerderheid van hen dit niet mee te laten wegen wanneer ze voedsel kopen. En mensen schijnen enkel bereid te zijn om een geringe prijsverhoging te accepteren. Volgens de Spaanse onderzoeker Luis Gosálvez Lara is enkel 11 procent van de burgers bereid om een verhoging van vleesprijzen van meer dan 25 procent te accepteren.

De vraag naar welzijnsvriendelijke producten is echter sterk en groeiende, zei Dil Peeling van de Eurogroup for Animal Welfare. Hij verwees naar een studie uit 2000, die liet zien dat een derde van de bevolking in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Duitsland de consumptie van vlees had verlaagd omwille van haar bezorgdheid voor dierenwelzijn. De consumptie van welzijnsvriendelijke eieren is ongeveer tweeënhalf keer zo hoog als 10 jaar geleden en stijgt nog steeds, zei hij.

De moeilijkheid om zich met dieren te identificeren zou mogelijk een gebrek aan gevoeligheid kunnen verklaren, daarom zouden duidelijkere etiketten een belangrijke maatregel kunnen zijn, zeiden verschillende sprekers. Ongeveer 51 procent van de EU-burgers zeggen dat ze zelden of nooit kunnen afleiden uit het etiket op eieren, melk en vlees of het productiesysteem welzijnvriendelijk was voor dieren of niet.

De Fransman Jospeh Daul (EVP-DE), voorzitter van de landbouwcommissie, vatte het debat samen en benadrukte dat dierenwelzijn ook op huisdieren van toepassing is. Hij vroeg om studies om de sociaal-economische invloed van nieuwe regels te onderzoeken en om respect voor geografische verschillen wanneer standaarden worden opgesteld. Beter dierenwelzijn zou niet mogen leiden tot hogere kosten en extra bureaucratie, luidde het.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek