EFSA-richtlijn voor risico-evaluatie nanotechnologie
nieuwsDe Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft vorige week een handleiding gepubliceerd voor de risico-evaluatie van toepassingen van nanotechnologie in levensmiddelen en veevoeder. Het document geeft een overzicht van testmethoden en de gegevens die noodzakelijk zijn voor een goede risicobeoordeling.
Het wetenschappelijke comité van EFSA heeft de handleiding opgesteld op vraag van de Europese commissie. Concreet behandelt het document onderzoek van additieven, enzymen, aroma's, contactmaterialen, nieuwe voedingsmiddelen, toevoegingsmiddelen en gewasbeschermingsmiddelen, waarbij nanotechnologie wordt toegepast.
De handleiding vormt een aanvulling op de bestaande richtlijnen voor risicobeoordeling van stoffen en producten met het oog op hun eventuele toelating in levensmiddelen en veevoeders. In het document wordt een overzicht gegeven van de fysische en chemische data die verzameld moeten worden en worden verschillende risico-evaluatiemethodes voorgesteld.
Ter voorbereiding van het document heeft EFSA een publieke consulteringsronde uitgevoerd. In totaal werden 256 opmerkingen ingediend door 36 verschillende organisaties, van ngo’s over wetenschappelijke instellingen en bedrijven tot lidstaten en internationale autoriteiten. Met alle opmerkingen werd rekening gehouden.
Meer info: Guidance on the risk assessment of the application of nanoscience