nieuws

Duitse coalitie handhaaft verbod op kooisystemen

nieuws
In het regeerakkoord van Duitse socialisten en christen-democraten blijft het verbod op het houden van leghennen in kooien van 1 januari 2007 behouden. Hoewel overgangstermijnen zullen moeten voorzien worden, blijft Duitsland dus een pioniersrol spelen in Europa. De huidige verordening wordt wel gewijzigd om een zogenaamde kleinvolière toe te laten, een soort verbeterde versie van de verrijkte kooi.
25 november 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:31
In het regeerakkoord van Duitse socialisten en christen-democraten blijft het verbod op het houden van leghennen in kooien van 1 januari 2007 behouden. Daarmee blijft Duitsland een pioniersrol spelen in de EU. De huidige verordening wordt echter wel gewijzigd om een zogenaamde kleinvolière toe te laten, een soort verbeterde versie van de verrijkte kooi.

Volgens Dirk Bergen, Dirk Bergen, Landbouwraad van de Vlaamse Gemeenschap in Duitsland, is het anderzijds onrealistisch te denken dat bijna 80 procent van de Duitse leghennenhouderij in een jaar tijd zou kunnen omschakelen naar het nieuwe systeem. Eerst moet de wettekst nog worden aangepast en goedgekeurd. "Het is duidelijk dat er een overgangsregeling zal komen waarvan de modaliteiten nog moeten vastgelegd worden", aldus Bergen.

In tegenstelling tot hetgeen Tony Blair had gehoopt, staat in het Duitse regeerakkoord ook nog te lezen dat tot 2013 niet geraakt wordt aan de financiering van het Europese landbouwbeleid. Indien blijkt dat de globale middelen van de EU ontoereikend zijn, dan wil de nieuwe coalitie dat dit ten koste gaat van het plattelandsbeleid. De sierteeltsector ontsnapt alvast aan de BTW-verhoging die de regering van Merkel heeft aangekondigd.

Het is expliciet de bedoeling om werk te maken van de landbouwexport. In eigen land wil de regering de positie van de landbouwers tegenover de supermarkten versterken. In Duitsland is maar liefst 80 procent van de handel in voedingsmiddelen in handen van 5 supermarktketens. De regering wil een maatregel uitwerken die het onmogelijk maakt om voedingsproducten onder de kostprijs aan te bieden.

In het landbouwhoofdstuk van het regeerakkoord wordt verder een wijziging van de gentechniekwet aangekondigd. De regeling moet zo ingevuld worden dat onderzoek en toepassing bevorderd worden. Deze passage ontlokte al kritiek van Greenpeace. Een andere doelstelling van de regering is om het aantal seizoensarbeiders opnieuw terug te dringen en te vervangen door werkloze Duitsers.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek