nieuws

Duits pilsbier helpt nicotineverslaafden

nieuws
De Duitse drankenproducent Nautilus brengt een pilsbier met nicotine op de markt. Hoewel de makers benadrukken dat de 'Nicoshot' geen wondermiddel is, kan het bier de ontwenningsverschijnselen verlichten die optreden tijdens het stoppen met roken. Het drinken van drie glazen van het bier komt overeen met het roken van een pakje sigaretten, maar dan zonder dat er teer of koolstofmonoxide aan te pas komt.
27 september 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:31
De Duitse drankenproducent Nautilus brengt een pilsbier met nicotine op de markt. Hoewel de makers benadrukken dat de 'Nicoshot' geen wondermiddel is, kan het bier de ontwenningsverschijnselen verlichten die optreden tijdens het stoppen met roken. Dat staat te lezen in De Tijd.

Voor veel mensen is stoppen met roken een aartsmoeilijke opdracht. Om de verslaafden te helpen, lanceert de Duitse drankenfabrikant Nautilus een pilsbier met nicotine. Het drinken van drie glazen van het bier, dat Nicoshot heet, komt overeen met het roken van een pakje sigaretten, maar dan zonder dat er teer of koolstofmonoxide aan te pas komt.

Nicoshot is te vergelijken met nicotinekauwgom en aanverwante producten. Ze proberen allemaal de gebruiker op een geleidelijke en gecontroleerde manier minder afhankelijk te maken van de sigaret. "Maar met Nicoshot wordt het nuttige aan het aangename gekoppeld. Mensen die op café zitten en verlangen naar een sigaret, kunnen rustig een pintje bestellen in plaats van een slecht smakende kauwgom in de mond te stoppen", vertelt de woordvoerder van Nautilus.

Het Nicoshot-verhaal past perfect in de tijdsgeest, want functionele voeding zit duidelijk in de lift. Verwacht wordt dat de markt zich tegen 2008 zal verdubbelen. Van cholesterolverlagende kazen tot mueslivarianten die hartziekten voorkomen, van appelsapjes die het lichaam zuiveren tot antistressproducten op basis van groene thee: heel wat voedingsproducenten willen een graantje meepikken.

"Het klopt dat nicotinehoudende drankjes een trend zijn", zegt toxicoloog Noël Bruneel van de KULeuven. "Maar een pilsbier met nicotine vind ik niet meteen het beste idee. Bij een orale inname moet de concentratie aan nicotine veel groter zijn dan bij het roken om hetzelfde effect te bekomen. Dat wil dus zeggen dat je veel bier zou moeten drinken om je als ex-roker voldaan te voelen. En ook het drinken van grote hoeveelheden bier is ook niet zonder gevaar. Mijn voorkeur gaat uit naar nicotinedrankjes zonder alcohol, daar kan je al wat meer van drinken zonder in de problemen te geraken".

Lees ook: geVILT: Biedt functionele voeding marktkansen voor de landbouw?

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek