Dierenleed in Gelinden decor van warrige soap
nieuwsIk zal de dag dat de eigenaar de dieren aan het asiel afhaalt zelf naar het dierenasiel trekken en alles doen om de dieren daar te houden'', zegt burgemeester Vandenhove strijdlustig. "We volgen die man al een paar jaar, er kwamen honderden klachten tegen hem binnen, we kunnen de dieren nu toch niet zomaar teruggeven alsof er niks aan de hand is. Geen enkele burger zal dat begrijpen".
"Ik laat onderzoeken wat er wettelijk mogelijk is om de dieren in het asiel te houden", zegt Vandenhove. "Als blijkt dat er wettelijk niks mogelijk is, dan mogen we zeggen dat er hiaten in de wetgeving zitten en vind ik dat de wet moet aangepast worden. Als het nodig blijkt, zal ik mij boven de wet plaatsen met de bedoeling om een slechte wet in een goede wet om te buigen", zegt hij fel.
Dat het dierenasiel van Sint-Truiden op het internet een petitie heeft geopend om te verhinderen dat hij z'n dieren terug zou opeisen, kan er bij landbouwer Willy Vangilbergen niet in. Nog veel minder dat burgemeester Ludwig Vandenhove van Sint-Truiden zelfs z'n bevoegdheden te buiten wil gaan om dat te verhinderen. "Waarom zegt hij zoiets? Waarom komt hij niet eerst hier eens kijken?" vraagt de geplaagde boer zich af.
Ondertussen heeft de FOD Volksgezondheid samen met dierenrechtenorganisatie BLID, de Belgische Landelijke Inspectiedienst voor Dierenwelzijn, afgesproken om de landbouwer op onaangekondigde tijdstippen te controleren. Dat is dan weer in het verkeerde keelgat geschoten bij Bite Back, een andere dierenwelzijnsorganisatie, die BLID ervan beticht zich te vlug neer te leggen bij de beslissing van de overheid.
In een persmedeling veegt Blid de collega's van Bite Back de mantel uit. "Wij zouden ook naakt door de straat kunnen hollen, maar laten dat aan anderen over. Wij kiezen voor de onmiddellijke actie op het terrein. Als de dieren teruggestuurd worden naar de hel, dan gaan onze vrijwilligers mee naar de hel", luidt het bij Blid.