nieuws

Diepvriesgroentetelers bundelen krachten in Ingro

nieuws
De Boerenbond, het Algemeen Boerensyndicaat en REO-veiling hebben dinsdagochtend in aanwezigheid van minister Leterme de oprichtingsakte ondertekend van de coöperatieve vennootschap Telersvereniging Industriegroenten, of afgekort Ingro. De telersvereniging komt er nadat de onderhandelingen tussen de landbouworganisaties en de diepvriesgroentebedrijven begin 2005 moeizaam verliepen.
24 mei 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:30
De Boerenbond, het Algemeen Boerensyndicaat en REO-veiling hebben dinsdag de oprichtingsakte ondertekend van de coöperatieve vennootschap Telersvereniging Industriegroenten, of afgekort Ingro. De telersvereniging komt er nadat de onderhandelingen tussen de landbouworganisaties en de diepvriesgroentebedrijven begin 2005 moeizaam verliepen. "De telersorganisatie moet de landbouwsector meer marktmacht geven", aldus landbouwminister Leterme die mee de schouders onder het initiatief zet.

De telersvereniging kadert in de Europese Marktverordening voor groenten en fruit (GMO). De Europese verordening wil de telers wapenen tegen de steeds groeiende liberalisering van de markt. De telersorganisatie kan acties ondernemen die de positie van de aangesloten leden moet versterken. Zo kan met verschillende acties de productie beter worden afgestemd op de vraag. Ook de bevordering van kwaliteit, onderzoek en promotie past in de doelstellingen van de telersvereniging.

Momenteel gaat het om een voorlopige erkenning van de telersvereniging. "Het is de bedoeling dat binnen 2 jaar een volwaardige telersvereniging op poten staat. Vanaf dan kan de vereniging ook beroep doen op Europese steun die kan oplopen tot 6 miljoen euro per jaar", aldus Boerenbond-voorzitter Devisch. Intussen zal Ingro kunnen rekenen op steun van de Vlaamse overheid.

De drie oprichtende partijen en de Vlaamse overheid roepen de telers op om vertrouwen te hebben in het concept en toe te treden tot de coöperatieve vennootschap. De komende weken zullen zij de tuinbouwers via voorlichtingsvergaderingen worden warm gemaakt voor het samenwerkingsverband. Ook naar de diepvriesbedrijven wordt de hand gereikt. Zij zullen in de komende weken worden uitgenodigd om nader kennis te maken met het opzet en de doelstellingen van de telersvereniging. De diepvriesgroentebedrijven kunnen ook toetreden tot de vennootschap. Op die manier kunnen zij ook een blok vormen tegen de grootdistributie.

Adriaens, voorzitter van ABS noemde de oprichting van de telersvereniging een historisch moment. "Dit is een blijk van maturiteit van de productiesector om te gaan samenwerken om het eigenbelang te verdedigen. Met dit platform kunnen we naar de diepvriessector en de distributie stappen om afspraken te maken. In plaats van één winnaar kunnen we op die manier allemaal een beetje winnaar worden".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek